Biszkopt z masą jogurtową
NOWY PRZEPIS
łatwe
233 osoby zapisały

Składniki
7 sztuk
180 gramów
130 gramów
50 gramów
masa jogurtowa:
750 gramów
300 mililitrów
4 łyżki
150 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Po chwili dodajemy po jednym jajku i nadal ubijamy. Wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

Krok 2
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 C ok. 20 min. Zostawiamy do wystudzenia. Następnie kroimy na trzy blaty.

Krok 3
Do miski wlewamy jogurt i miksujemy go z cukrem pudrem.

Krok 4
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance gorącej wody. Pozostawiamy do wystudzenia. Dodajemy łyżkę masy jogurtowej i dokładnie mieszamy. Następnie przelewamy żelatynę do masy jogurtowej. W ostatnim etapie dodajemy ubitą na sztywno śmietanę. Masę przekładamy do lodówki, aby troszkę stężała (nie za długo).

Krok 5
Dolny blat biszkoptu smarujemy tężejąca masa jogurtową. Przykładamy drugim blatem i drugą porcją masy jogurtowej.

Krok 6
Przykrywamy trzecim blatem. Posypujemy go cukrem pudrem. Wstawiamy do lodówki na 1 h.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Biszkopt z masą jogurtową
Nie zawsze trzeba inwestować w wiele wymyślnych składników, by przygotować efektowny i smaczny deser. Lista produktów potrzebnych do zrobienia biszkoptu z masą jogurtową nie jest złożona, ale gotowe ciasto na długo pozostaje w pamięci. Poczęstuj nim znajomych, a z całą pewnością będą dopytywać o szczegóły przepisu.
Dla kogo?
Receptura jest prosta, wymaga jednak odrobiny uwagi – zwłaszcza na początku. Nie spiesz się z mieszaniem poszczególnych składników ciasta. Rób to stopniowo, a wszystko na pewno się uda.
Na jaką okazję?
Smaczny deser po obiedzie można zafundować sobie zawsze i to bez szczególnego pretekstu. Jeśli jednak planujesz niezobowiązujące przyjęcie w gronie najbliższej rodziny i przyjaciół, również możesz postawić na biszkopt z delikatną masą – nikt nie będzie zawiedziony!
Czy wiesz, że?
Śmietankę kremówkę należy wyjąć z lodówki tuż przed uruchomieniem miksera i ubijaniem. Powinna być dobrze schłodzona.
Dla urozmaicenia:
Do masy możesz dodać czekoladowe wiórki lub drobno posiekaną czekoladę gorzką oraz mleczną.