Biszkopt z masą jogurtową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Biszkopt z masą jogurtową

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
283 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

116 osób wydrukowało

Pobierz pdf

233 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

7 sztuk

180 gramów

130 gramów

50 gramów

masa jogurtowa:

750 gramów

300 mililitrów

4 łyżki

150 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Po chwili dodajemy po jednym jajku i nadal ubijamy. Wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

Biszkopt z masą jogurtową - Krok 1

Krok 2

Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 C ok. 20 min. Zostawiamy do wystudzenia. Następnie kroimy na trzy blaty.

Biszkopt z masą jogurtową - Krok 2

Krok 3

Do miski wlewamy jogurt i miksujemy go z cukrem pudrem.

Biszkopt z masą jogurtową - Krok 3

Krok 4

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance gorącej wody. Pozostawiamy do wystudzenia. Dodajemy łyżkę masy jogurtowej i dokładnie mieszamy. Następnie przelewamy żelatynę do masy jogurtowej. W ostatnim etapie dodajemy ubitą na sztywno śmietanę. Masę przekładamy do lodówki, aby troszkę stężała (nie za długo).

Biszkopt z masą jogurtową - Krok 4

Krok 5

Dolny blat biszkoptu smarujemy tężejąca masa jogurtową. Przykładamy drugim blatem i drugą porcją masy jogurtowej.

Biszkopt z masą jogurtową - Krok 5

Krok 6

Przykrywamy trzecim blatem. Posypujemy go cukrem pudrem. Wstawiamy do lodówki na 1 h.

Biszkopt z masą jogurtową - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Biszkopt z masą jogurtową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Biszkopt z masą jogurtową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Biszkopt z masą jogurtową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Biszkopt z masą jogurtową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Biszkopt z masą jogurtową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Biszkopt z masą jogurtową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Biszkopt z masą jogurtową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Biszkopt z masą jogurtową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Biszkopt z masą jogurtowąBiszkopt z masą jogurtową

Nie zawsze trzeba inwestować w wiele wymyślnych składników, by przygotować efektowny i smaczny deser. Lista produktów potrzebnych do zrobienia biszkoptu z masą jogurtową nie jest złożona, ale gotowe ciasto na długo pozostaje w pamięci. Poczęstuj nim znajomych, a z całą pewnością będą dopytywać o szczegóły przepisu.

Dla kogo?

Receptura jest prosta, wymaga jednak odrobiny uwagi – zwłaszcza na początku. Nie spiesz się z mieszaniem poszczególnych składników ciasta. Rób to stopniowo, a wszystko na pewno się uda.

Na jaką okazję?

Smaczny deser po obiedzie można zafundować sobie zawsze i to bez szczególnego pretekstu. Jeśli jednak planujesz niezobowiązujące przyjęcie w gronie najbliższej rodziny i przyjaciół, również możesz postawić na biszkopt z delikatną masą – nikt nie będzie zawiedziony!

Czy wiesz, że?

Śmietankę kremówkę należy wyjąć z lodówki tuż przed uruchomieniem miksera i ubijaniem. Powinna być dobrze schłodzona.

Dla urozmaicenia:

Do masy możesz dodać czekoladowe wiórki lub drobno posiekaną czekoladę gorzką oraz mleczną.