Deser z tapioki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Deser z tapioki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 mililitrów

0.33 szklanki

40 gramów

1 szczypta

200 gramów

30 gramów

1 szczypta

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do rondla wsyp tapiokę, zalej napojem sojowym i odstaw na 1 godzinę.

Deser z tapioki - Krok 1

Krok 2

Po upływie tego czasu dodaj sól, cukier, cynamon oraz cukier wanilinowy i gotuj na małym ogniu 15 min.

Deser z tapioki - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie truskawki umyj, obierz, skrop sokiem z cytryny i rozgnieć za pomocą widelca stopniowo dodając cukier brązowy lub puder.

Deser z tapioki - Krok 3

Krok 4

Tapiokę przełóż do małych miseczek lub słoiczków, na wierz wyłóż 2 łyżki musu z truskawek.

Deser z tapioki - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Deser możesz udekorować listkami mięty lub melisy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser z tapioki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser z tapioki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser z tapioki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser z tapioki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser z tapioki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser z tapioki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser z tapioki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Deser z tapioki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Deser z tapiokiDeser z tapioki

Przepis na deser z tapioki to specjał, którego na próżno szukać w tradycyjnych książkach kucharskich. Docenią go więc kucharze, starający się jak najbardziej urozmaicać swoje posiłki. Odkrywanie nowych produktów i smaków to kapitalna przygoda kulinarna!

Dla kogo? Puddingi i budynie zaliczają się do twoich ulubionych słodkości? Deser z tapioki o sprężystej konsystencji z dodatkiem musu truskawkowego z pewnością przypadnie ci do gustu.

Na jaką okazję? Zaskocz gości podczas wystawnej kolacji! Zamiast serwować po daniu głównym klasyczną szarlotkę albo karpatkę, zaproponuj wszystkim deser z tapioką. To przyjęcie pozostanie w pamięci wszystkich biesiadników na długo.

Czy wiesz, że? Tapioka produkowana jest z bulw manioku – egzotycznej rośliny, cieszącej się popularnością na terenach Ameryki Środkowej i Południowej.

Dla urozmaicenia: Deser z tapioki wyśmienicie smakuje także z sosem zrobionym z mango albo czarnych porzeczek. Wierzch można udekorować ulubionymi bakaliami.