
Składniki
400 mililitrów
0.33 szklanki
40 gramów
1 szczypta
200 gramów
30 gramów
1 szczypta
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do rondla wsyp tapiokę, zalej napojem sojowym i odstaw na 1 godzinę.

Krok 2
Po upływie tego czasu dodaj sól, cukier, cynamon oraz cukier wanilinowy i gotuj na małym ogniu 15 min.

Krok 3
W międzyczasie truskawki umyj, obierz, skrop sokiem z cytryny i rozgnieć za pomocą widelca stopniowo dodając cukier brązowy lub puder.

Krok 4
Tapiokę przełóż do małych miseczek lub słoiczków, na wierz wyłóż 2 łyżki musu z truskawek.


Dobra rada:
Deser możesz udekorować listkami mięty lub melisy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser z tapioki
Przepis na deser z tapioki to specjał, którego na próżno szukać w tradycyjnych książkach kucharskich. Docenią go więc kucharze, starający się jak najbardziej urozmaicać swoje posiłki. Odkrywanie nowych produktów i smaków to kapitalna przygoda kulinarna!
Dla kogo? Puddingi i budynie zaliczają się do twoich ulubionych słodkości? Deser z tapioki o sprężystej konsystencji z dodatkiem musu truskawkowego z pewnością przypadnie ci do gustu.
Na jaką okazję? Zaskocz gości podczas wystawnej kolacji! Zamiast serwować po daniu głównym klasyczną szarlotkę albo karpatkę, zaproponuj wszystkim deser z tapioką. To przyjęcie pozostanie w pamięci wszystkich biesiadników na długo.
Czy wiesz, że? Tapioka produkowana jest z bulw manioku – egzotycznej rośliny, cieszącej się popularnością na terenach Ameryki Środkowej i Południowej.
Dla urozmaicenia: Deser z tapioki wyśmienicie smakuje także z sosem zrobionym z mango albo czarnych porzeczek. Wierzch można udekorować ulubionymi bakaliami.