Wegańskie ciasto z roślinnym mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegańskie ciasto z roślinnym mięsem mielonym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

0.5 pęczka

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

5 łyżek

sos beszamelowy:

50 gramów

50 gramów

500 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piec do 180 stopni. Włoszczyznę umyj i obierz. Obierz czosnek, umyj paprykę i pozbądź się pestek. Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę i podsmaż na szerokiej patelni z oliwą przez ok 3-5 minut.

Krok 2

Dodaj roślinne mięso mielone, dodaj soli i pieprzu i smaż kolejne 5 minut. Następnie wlej 300ml wody, dodaj Fix Knorr, wymieszaj dokładnie i duś powoli na małym ogniu ok 10 minut. Jak sos zgęstnieje odłóż go na bok i dodaj groszek.

Krok 3

W tym czasie przygotuj sos beszamelowy. Rozpuść w rondelku margarynę, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Po chwili smażenia wlej napój, wymieszaj dokładnie rózgą, dopraw solą i pieprzem i zagotuj ciągle mieszając. Odstaw na bok. Sos powinien być dość gęsty.

Krok 4

Przygotuj formę do wypiekania tarty o średnicy ok. 20cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłóż gotowe ciasto kruche, przygnieć ranty, a nadmiar ciasta odetnij nożyczkami. Teraz przykryj ciasto drugim papierem, wysyp np. ziarnami fasoli i piecz przez 25 minut.

Krok 5

Po tym czasie zdejmij ostrożnie papier z fasolą. Posmaruj upieczone ciasto sosem beszamelowym i połóż warstwę roślinnego mięsa z warzywami. Wierzch posmaruj ponownie beszamelem.

Krok 6

Teraz nałóż ostrożnie na wierzch surowe wegańskie ciasto kruche. Zagnieć brzegi aby ciasto było szczelne. Nadmiar odetnij nożyczkami i wyrównaj brzegi. Jeśli zostało Ci ciasto możesz wyciąć wzór według własnego uznania i położyć na wierzchu. Na środku zrób małą dziurkę i za pomocą pędzla posmaruj dodatkowym napojem. Wstaw ponownie do pieczenia na 20-30 minut aż wypiecze się na złocisty kolor. Po upieczeniu odstaw na 10 minut i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańskie ciasto z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańskie ciasto z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańskie ciasto z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańskie ciasto z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańskie ciasto z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańskie ciasto z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańskie ciasto z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańskie ciasto z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegańskie ciasto z roślinnym mięsem mielonymWegańskie ciasto z roślinnym mięsem mielonym

Oto potrawa pełna niespodzianek! Nie dość, że ciasto jest wytrawne i nadaje się do podania w porze obiadu albo kolacji, to jeszcze jest z „mięsem”, po które mogą sięgać wegetarianie i weganie. Ciekawi tego kulinarnego eksperymentu? Zatem zapraszamy do kuchni - wegańskie ciasto z roślinnym "mięsem" nie zrobi się samo!

Dla kogo? Wszyscy rozpoczynający swoją przygodę z dietą bezmięsną pewnie zastanawiają się, co ich czeka. Mamy dobrą wiadomość: tego rodzaju jadłospis może być naprawdę smaczny, urozmaicony, a dania efektowne. Nawet mięsożercy skuszą się na kawałek zaproponowanego przez nas wegańskiego ciasta.

Na jaką okazję? Przez swoją charakterystyczną formę wegańskie ciasto z roślinnym “mięsem” robi wrażenie! Śmiało podasz je podczas uroczystej kolacji, na którą zaprosisz gości. Bogactwo różnorodnych składników sprawia, że wytrawne ciasto pasuje także na rodzinny obiad.

Czy wiesz, że? Receptura na wytrawne ciasto wegańskie inspirowana jest mięsnym plackiem, znanym pod swoją angielską nazwą „meat pie”. Jest podawany z różnymi typami nadzienia, a szczególną popularnością cieszy się w Wielkiej Brytanii, Australii i Nowej Zelandii.

Dla urozmaicenia: Do warzywnych składników w przepisie na wegańskie ciasto z “mięsem” z powodzeniem możesz włączyć kalafiora.