
Składniki
250 gramów
1 opakowanie
250 gramów
300 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
5 łyżek
250 gramów
1 puszka
1 pęczek
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Tofu pokrój w plastry o szerokości 0,5 cm. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą oraz sokiem z cytryny i zamarynuj tofu.
Krok 2
Ziemniaki pokrój w większą kostkę i ugotuj do miękkości w lekko osolonym wrzątku.
Krok 3
Jajka ugotuj 8 minut. Wystudź, obierz i przekrój na pół.
Krok 4
Szalotkę pokrój w cienkie półplasterki. Pomidory w kostkę.
Krok 5
Odcedź nadmiar oliwy z marynowania tofu. Dodaj musztardę, ocet, dwie łyżki wody i wymieszaj, aby powstał sos.
Krok 6
Zamarynowane tofu usmaż z jednej strony na dobrze rozgrzanej patelni.
Krok 7
W dużej misce wymieszaj pomidory, ziemniaki, fasolkę szparagową, szalotkę, odcedzoną czarną fasolę z przygotowanym sosem. Gotową sałatkę ułóż w talerzach. Na wierzchu połóż usmażone tofu oraz jajka. Posyp listkami pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Belgijska sałatka Liégeoise
Tofu jest jednym z najważniejszych produktów w kuchni wegetariańskiej. Jednak każdy może użyć go do przygotowania smacznego dania. W belgijskiej sałatce liegeoise sprawdza się rewelacyjnie. Wraz z fasolką, ziemniakami, jajkami, pomidorami i innymi dodatkami tworzy danie, które można podać na obiad albo kolację. Spróbuj koniecznie!
Dla kogo?
Dla miłośników niebanalnych sałatek. Ten przepis to odpowiednio skomponowane składniki, które razem tworzą pyszne połączenie smaków.
Na jaką okazję?
Belgijska sałatka liegeoise to dobry pomysł na obiad, kolację, a także na przyjęcie. Sprawdzi się zawsze wtedy, gdy chcesz zabłysnąć ciekawą potrawą.
Czy wiesz, że?
Sałatka liegeoise to w oryginalnej wersji sałatka na ciepło przygotowana z trzech głównych składników, czyli zielonej fasolki, bekonu i ziemniaków.
Dla urozmaicenia:
Smak sałatki wzbogacisz, jeśli dodasz kilka orzechów włoskich. Będą tu pasować!