Pizza z gorgonzolą i szpinakiem - z ziemniakami | Przepisy.pl pixel

Pizza ze słodkimi ziemniakami, serem gorgonzola i szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
32 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

7 gramów

500 gramów

4 łyżki

60 mililitrów

250 gramów

1 sztuka

200 gramów

80 gramów

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piec do 220 stopni. Ziemniaki obierz i wstaw do gotowania w lekko osolonym wrzątku. Po ugotowaniu rozgnieć na puree. Umyj i osusz szpinak oraz rukolę. Pieczarki oraz cebulę pokrój w piórka. Orzechy posiekaj.

Krok 2

Drożdże rozpuść w 220 ml letniej wody. W mikserze planetarnym połącz mąkę, puree z słodkich ziemniaków oraz wodą z drożdżami aż powstanie gładkie ciasto. W razie potrzeby dosyp łyżkę mąki. Gotowe ciasto podziel na 4 i zrób mniejsze kulki. Przykryj i odstaw w ciepłym miejscu na 1h.

Krok 3

W tym czasie podsmaż na oliwie pieczarki z cebulą aż nabiorą rumianego koloru. Odstaw na bok. Na tej samej patelni podsmaż szpinak.

Krok 4

Teraz z ciasta uformuj klasyczne placki do pizzy. Ułóż na pergaminie i piecz przez 10 minut.

Krok 5

Teraz nałóż na pizzę usmażony szpinak z grzybami, pokrusz ser i każdą posyp 1 łyżką Jalapeno Knorr. Piecz przez ok 15 minut. Po upieczeniu posyp orzechami i rukolą. Podawaj od razu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Pizza również dobrze smakuje z innymi warzywami jak np. jarmuż, brokuły, pomarańczowe pomidory.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza ze słodkimi ziemniakami, serem gorgonzola i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza ze słodkimi ziemniakami, serem gorgonzola i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza ze słodkimi ziemniakami, serem gorgonzola i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza ze słodkimi ziemniakami, serem gorgonzola i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza ze słodkimi ziemniakami, serem gorgonzola i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza ze słodkimi ziemniakami, serem gorgonzola i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza ze słodkimi ziemniakami, serem gorgonzola i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza ze słodkimi ziemniakami, serem gorgonzola i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szpinak z porem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza ze słodkimi ziemniakami, serem gorgonzola i szpinakiemPizza ze słodkimi ziemniakami, serem gorgonzola i szpinakiem

Jesteś miłośnikiem pizzy? Mamy coś dla Ciebie! Dziś to popularne danie można przyrządzić z dowolnych dodatków. Nie ma tutaj żadnych ograniczeń! Znamy już popularny ostatnio spód z kalafiora, ale teraz idziemy krok dalej – wypróbuj przepis na pizzę na spodzie ze słodkich ziemniaków z serem gorgonzola i szpinakiem. Gotuj, mieszaj i eksperymentuj – będzie pysznie!

Dla kogo?

Pizza ze słodkimi ziemniakami z gorgonzolą i szpinakiem to coś specjalnego dla każdego fana włoskich specjałów – a pizzy w szczególności! To również propozycja dla tych, którzy lubią próbować nowych, ciekawych połączeń smakowych.

Na jaką okazję?

Pizzę na spodzie ze słodkich ziemniaków możesz zaserwować jako weekendowy przysmak – choć czas jej przygotowania nie jest najkrótszy, to dla efektu smakowego naprawdę warto poświęcić kilka chwil.

Czy wiesz, że?

Upieczone bataty charakteryzują się intensywnym aromatem i wyśmienitym, słodkim smakiem oraz karmelowym połyskiem.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie przepadasz za serem gorgonzola lub po prostu nie masz go pod ręką, równie dobrze użyć możesz innego sera pleśniowego.