
Składniki
4 sztuki
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
500 mililitrów
100 gramów
1 pęczek
20 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bataty obierz i pokrój w dużą kostkę o boku ok. 1,5 cm. Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj.

Krok 2
W szerokim rondlu smaż bataty, następnie dodaj cebulę oraz czosnek. Smaż aż całość nabierze rumianego koloru.

Krok 3
Wlej 100ml wody, dodaj przecier pomidorowy, odcedzoną kukurydzę i fasolkę, przyprawę Knorr i całość duś przez ok. 10-15 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie i wszystkie składniki się połączą.

Krok 4
Pietruszkę lub kolendrę posiekaj. Ser zetrzyj na okrągłych oczkach. Danie podawaj posypane ziołami z kozim serem.


Dobra rada:
Do chili z batatów doskonale pasuję nachosy kukurydziane.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki papryki jalapeno z czosnkiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Meksykańskie chili z batatów
Słodkie ziemniaki, czyli bataty stają się w Polsce coraz bardziej popularne – nic dziwnego, skoro przygotować z nich można mnóstwo pysznych dań. Dziś proponujemy meksykańskie chili z dodatkiem tego warzywa – gwarantujemy, że będzie to prawdziwe „niebo w gębie”!
Dla kogo?
Dla każdego, bez względu na wiek i płeć! Jest tylko jeden warunek: miłość do meksykańskiej kuchni i pysznego jedzenia!
Na jaką okazję?
Meksykańskie chili z batatów do znakomita obiadowa propozycja. To oryginalna receptura, która może zagościć z twoim domowym jadłospisie na dłużej.
Czy wiesz, że?
Najlepiej wybierać bataty wyglądające świeżo, z ciemnoszarą lub czerwoną skórką, gładkie w dotyku. Co ważne: nie należy ich zamrażać! Takie działanie może powodować uszkodzenie miąższu. Można natomiast przechowywać je nawet kilku miesięcy w suchym i chłodnym miejscu, podobnie jak zwykłe ziemniaki.
Dla urozmaicenia:
Meksykańskie chili warto z równie meksykańskimi nachosami – kukurydziane będą pasować idealnie.