Krokiety z kawałkami roślinnego a'la kurczaka
NOWY PRZEPIS
łatwe
6 osób zapisało

Składniki
nadzienie:
160 gramów
100 gramów
100 gramów
200 gramów
2 sztuki
70 mililitrów
10 mililitrów
sos beszamelowy:
1 litr
80 mililitrów
120 gramów
30 mililitrów
ciasto:
100 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drobno posiekaj kawałki roślinnego a'la kurczaka i odłóż na bok.
Krok 2
Aby zrobić nadzienie, na oleju podsmaż cebulę, marchewkę, pora i czosnek na złoty kolor.
Krok 3
Dodaj kawałki roślinnego a'la kurczaka i całość podsmaż.
Krok 4
Następnie dodaj bulion warzywny, gotuj na wolnym ogniu.
Krok 5
Przygotuj sos beszamelowy – w osobnym rondlu zrób zasmażkę w tradycyjny sposób, podgrzewając oliwę z oliwek i dodając mąkę. Gotuj przez kilka minut. Dodaj trochę napoju migdałowego i cały sos sojowy, zagotuj i mieszaj, aż beszamel uzyska odpowiednią konsystencję. Jeśli jest za gęsty, dodaj trochę więcej napoju migdałowego i podgrzewając, kontynuuj mieszanie, aby go rozrzedzić.
Krok 6
Przygotowane nadzienie dodaj do sosu beszamelowego i dobrze wymieszaj.
Krok 7
Zmocz ręce i z powstałej masy uformuj krokiety. Zwilż je odrobiną wody i dokładnie obtocz we wcześniej zmieszanej mące kukurydzianej (polencie) i bułce tartej.
Krok 8
Smaż krokiety na złoty kolor i od razu podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej