
Składniki
2 sztuki
2 sztuki
150 gramów
100 gramów
250 gramów
320 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dzień wcześniej namocz groch włoski w zimnej wodzie na około 10 godzin. Groch zalej świeżą wodą, dodaj pokrojone w półplasterki marchewki i pory oraz mięso wołowe.

Krok 2
Wrzuć kostki Rosołu wołowego Knorr i gotuj całość, aż mięso i groch będą miękkie.

Krok 3
Słoninę pokrój w kostkę i stop na patelni. Kiełbasę chorizo pokrój w plasterki, cebulę w piórka i smaż, aż się zrumienią

Krok 4
Na końcu dodaj plasterki szynki serrano. Groch podawaj w miseczkach polany smażonym mięsem. Danie serwuj z pieczywem.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Groch włoski z warzywami i mięsem
Jeśli szukasz ciekawej propozycji na przyrządzenie grochu włoskiego, to ten przepis jest dla Ciebie doskonały. Danie łączy w sobie intensywny smak warzyw z różnymi rodzajami mięsa. Do jego przygotowania wykorzystaj np. popularną w Hiszpanii kiełbasę chorizo z wieprzowiny z dodatkiem papryki oraz suszoną szynkę jamón serrano. Świetnie skomponuje się z nimi surowa słonina stopiona na patelni oraz podsmażona cebula. Całość będzie stanowić mięsną polewę dla grochu włoskiego, popularnie zwanego ciecierzycą. Pamiętaj o tym, że warto ją dzień wcześniej namoczyć w zimnej wodzie. Dzięki temu szybciej zmięknie podczas przygotowywania. Ugotuj ją w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego lub w bulionie. Będzie wtedy zdecydowanie smaczniejsza. Do wywaru dodaj kawałek wołowiny (np. szponder wołowy) oraz świeżą włoszczyznę (pora, marchewkę, pietruszkę). Groch włoski z warzywami podawaj na ciepło w miseczkach. Serwuj go jako samodzielne danie lub z dodatkiem chrupiącego pieczywa. Smacznego!