Kremowa zupa z kurek - przepis ze szczypiorkiem | Przepisy.pl pixel

Kremowa zupa z kurek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

73

heart
3092 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1305 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1942 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

200 gramów

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

1 łyżka

4 ziarna

5 ziaren

0.5 szklanki

1 sztuka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj bulion z porcji rosołowej, przypraw oraz warzyw. Następnie odcedź go.

Kremowa zupa z kurek - Krok 1

Krok 2

Obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę i dodaj do odcedzonego bulionu.

Kremowa zupa z kurek - Krok 2

Krok 3

Umyj kurki, po czym dodaj je do wywaru wraz z kostkami rosołowymi Knorr oraz majerankiem. Gotuj całość do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie.

Kremowa zupa z kurek - Krok 3

Krok 4

Dolej do zupy piwo oraz śmietanę i mocno ją podgrzej. Podawaj porcje zupy, na talerzach, udekorowaną siekanym szczypiorkiem.

Kremowa zupa z kurek - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

98

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 02.10.2024

    Poezja a nie zupa. Z ziemniaczkami mniam. Trochę tak po poznańsku, czyli tak jak lubię. Zapach lasu w talerzu zupy obłędny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Wawrzyniak

    Mirosława Wawrzyniak , 17.12.2022

    TAK Śmietanę w takich zupach fajnie jest zastąpić serkiem topionym - w tym wypadku grzybowym lub naturalnym. Podkreśli kremowość dania, dodając mu jeszcze więcej aromatu. Polecam, to patent po mojej mamie - stosujemy go w rodzinie od wielu, wielu lat. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rufin Orłowski

    Rufin Orłowski , 27.10.2016

    Pyrki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Lisowska

    Barbara Lisowska , 26.10.2016

    Najbardziej z makaronem, ale lubię też z kaszą i z ryżem!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pawel Szkopinski

    Pawel Szkopinski , 26.10.2016

    Do zupy grzbowej ziemniaki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Bogusz

    Anna Bogusz , 26.10.2016

    Makaron

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Miłośnik Dam

    Adam Miłośnik Dam , 26.10.2016

    łazanki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemysław Śnieć

    Przemysław Śnieć , 07.10.2016

    to na sprobowanie czy na pokaz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Smółka

    Krystyna Smółka , 26.08.2016

    Bez kostki i zevśmietaną.....wystarczy i jest pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Berbec

    Robert Berbec , 25.08.2016

    Och.........!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Przybylska

    Magdalena Przybylska , 25.08.2016

    Rosół z kostki? Nie dziękuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arleta Mikulska

    Arleta Mikulska , 14.08.2016

    Po co te kostki rosolowe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona B-siba

    Iwona B-siba , 14.08.2016

    Miam miam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Smęt

    Anna Smęt , 07.08.2016

    Czego znika nie mogę doczytać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eva Brodde

    Eva Brodde , 02.08.2016

    Czy to piwko musi być czy to nie będzie stwierdziło na piwo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Isa Isabela

    Isa Isabela , 02.08.2016

    O pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ann Mary Madeleine

    Ann Mary Madeleine , 02.08.2016

    to jedno z moich kurkowych dań! Zrobiłam wczoraj!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Darek W.

    Darek W. , 02.08.2016

    jakie piwo ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Evana Schmidt

    Evana Schmidt , 02.08.2016

    cicho ! moge tylko sline przelknac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Galczewska

    Anna Galczewska , 02.08.2016

    Zrobiłam już kilka razy . Pychotka ...powiedział małżonek :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Lena

    Magda Lena , 21.11.2015

    natka od pietruszki ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Machłajewska

    Renata Machłajewska , 21.11.2015

    mi się wydaje,że to piwo,robiłam bardzo smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kusztan

    Elżbieta Kusztan , 21.11.2015

    Ser pleśniowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Baran

    Ania Baran , 21.11.2015

    dynia?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Komorowska

    Małgorzata Komorowska , 21.11.2015

    może śmietana?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jakub Modzelewski

    Jakub Modzelewski , 21.11.2015

    Dzieki wodzie że świętego źródła

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Rzetelska

    Jolanta Rzetelska , 21.11.2015

    dzięki kurkom!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Strzelczyk

    Paweł Strzelczyk , 07.10.2015

    :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Popowski

    Jerzy Popowski , 27.09.2015

    Lubczyk, dodaję tylko do zup, czy sosów na bazie świeżych pomidorów, bo fajnie podkreśla ich smak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Mężeński

    Krzysztof Mężeński , 26.09.2015

    BEZ KOSTEK KNORRA

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zupa z kurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zupa z kurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zupa z kurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zupa z kurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zupa z kurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zupa z kurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zupa z kurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowa zupa z kurek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowa zupa z kurekKremowa zupa z kurek

Zupa grzybowa jest bardzo popularnym daniem w tradycji kuchni polskiej. Podaje się ją na gorąco, najczęściej w formie gęstego kremu z dodatkiem ziemniaków, klusek zaparzanych lub makaronu oraz kwaśnej śmietany. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a także lubiana niemal przez wszystkich, ze względu na swój głęboki smak i leśny aromat. Aby zaskoczyć gości, warto doprawić ją podczas gotowania ciemnym piwem. Nada ono wywarowi niepowtarzalny smak, a nowa forma tradycyjnego przepisu na pewno zostanie doceniona. Zwieńczeniem aromatycznego talerza zupy będzie posiekany drobno świeży szczypiorek. Ponieważ kremowa zupa z kurek jest uważana za potrawę wykwintną, podaje się ją zazwyczaj podczas wyjątkowych okazji: rodzinnych obiadów, wesel, chrzcin, a także jako jedno z podstawowych dań na wigilijnym stole, będące atrakcyjnym zamiennikiem barszczu czerwonego z uszkami.