
Składniki
500 gramów
150 gramów
1 sztuka
100 mililitrów
0.5 łyżeczki
50 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
4 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szparagi obierz i odłam zdrewniałe końcówki. Szparagi pokrój na drobne kawałki. Rukiew wodną umyj i osusz. Wyciśnij sok z cytryny.
Krok 2
Ziemniaki obierz i również pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 3
Zagotuj litr wody, dodaj kostkę Knorr, szparagi oraz ziemniaki. Całość gotuj pod przykryciem ok 15-20 minut aż składniki zmiękną.
Krok 4
Dopraw zupę śmietaną, szczyptą cukru, sokiem z cytryny i następnie zmiksuj blenderem na gładki krem.
Krok 5
Kromki chleba pokrój na 3-4 paski. Skrop oliwą i upiecz ok 15 minut w 170 stopniach na grzanki. Zupę podawaj w miseczkach lub filiżankach. Na wierzchu połóż listki rukwi i dodaj grzanki. Posyp pieprzem.

Dobra rada:
Rukiew wodną możesz zastąpić rukolą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kremowa zupa szparagowa
Sezon na szparagi zaczyna się pod koniec kwietnia i trwa do połowy czerwca. Niewiele jest więc produktów, które lepiej nadają się do uczczenia nadejścia wiosny. Mróz i śnieg pożegnaliśmy już dawno, więc nadszedł czas, by odświeżyć nie tylko lekkie ubrania, ale przede wszystkim jadłospisy. Żegnamy zawiesiste grochówki i kartoflanki. Wiosną to kremowa zupa szparagowa jest na topie!
Dla kogo?
Nie obawiaj się, jeśli do tej pory nie przyrządzałeś zupy szparagowej i nie miałeś do czynienia z rukwią wodną. Przejrzystą instrukcję postępowania z tymi produktami znajdziesz w naszym przepisie na krem szparagowy.
Na jaką okazję?
Wiosną wszystko budzi się do życia. Dotyczy to również kulinarnej ciekawości i apetytu na nowe doświadczenia smakowe. Zamiast kolejny raz przygotowywać w weekend rosół, wybierz krem szparagowy.
Czy wiesz, że?
Białe i zielone szparagi to dwie najpopularniejsze odmiany warzywa. Spotkać można również wariant fioletowy, choć w Polsce nie jest zbyt popularny.
Dla urozmaicenia:
Do kremowej zupy szparagowej bardzo dobrze pasują groszek ptysiowy, płatki migdałowe, prażone pestki słonecznika.