Zupa krem kalafiorowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa krem kalafiorowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

76

heart
1528 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1121 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1829 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 pęczek

0.5 szklanki

1 sztuka

1 pęczek

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę i kalafiora umyj, osusz, włoszczyznę pokrój w kostkę, kalafiora rozdziel na małe różyczki. Zalej wrzątkiem, dodaj szczyptę soli i odrobinę masła, gotuj przez kilka minut, do chwili, gdy warzywa będą miękkie.

Zupa krem kalafiorowa - Krok 1

Krok 2

Zagęść mlekiem wymieszanym razem z odrobiną mąki, zagotuj by zgęstniała i zestaw z ognia. Energicznie rozmieszaj z żółtkiem i dopraw do smaku.

Zupa krem kalafiorowa - Krok 2

Krok 3

Warzywa zmiksuj razem z wywarem i rozlej ciepłą zupę na talerze. Udekoruj posiekanym koperkiem.

Zupa krem kalafiorowa - Krok 3
6

Opinie o przepisie

  • Strawberrycake

    Strawberrycake , 30.06.2021

    Czy por i selera również kroimy?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Romana Hasske

    Romana Hasske , 07.02.2020

    polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Placek

    Jacek Placek , 31.07.2018

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Wójcik

    Magdalena Wójcik , 05.09.2016

    A ja zaraz się biorę za zrobienie tej zupki krem uwielbiam kremowe zupy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmara Popiela

    Dagmara Popiela , 10.06.2015

    Pyszna zupa. Dzisiaj gotowałam już po raz drugi. Wszystkim smakuje ☺

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa krem kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa krem kalafiorowaZupa krem kalafiorowa

Kalafior to warzywo dość niedoceniane. Mimo ciekawego smaku, nie jest używany w codziennej kuchni. Zazwyczaj jest dodatkiem do zupy jarzynowej lub do dania głównego, podany z tartą bułką. A przecież można wyczarować z niego wiele ciekawych potraw. Warto postawić na kalafiora i stworzyć na jego bazie kremową, delikatną zupę. Kalafiory dostępne są w sklepach niemal przez cały rok, najlepsze są jednak początkiem lata. Są wtedy słodkawe, delikatne i aromatyczne. Sekretem zupy kalafiorowej jest odpowiednie ugotowanie warzywa. Nie wolno go rozgotować, traci bowiem wtedy swoje właściwości. Aby powstała wyjątkowo kremowa zupa, całość wystarczy zabielić mlekiem i rozmieszanym żółtkiem. Oczywiście, wedle uznania, użyć można również śmietany. Zupę kalafiorową je się na ciepło, aby się rozgrzać, jak i na zimno, w formie chłodnika idealnego na upalne dni, gdy przechodzi ochota na ciepłe jedzenie. Za każdym razem smakować będzie doskonale.