Zupa kalafiorowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa kalafiorowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
739 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

326 osób wydrukowało

Pobierz pdf

736 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1.5 litra

20 dekagramów

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść i namocz kalafiora w wodzie z octem, podziel go na różyczki.

Zupa kalafiorowa - Krok 1

Krok 2

Zalej wrzącym mlekiem i ugotuj.

Zupa kalafiorowa - Krok 2

Krok 3

Miękkiego kalafiora przetrzyj.

Zupa kalafiorowa - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj z serem, żółtkami i natką pietruszki. Wstaw do większego naczynia z wrząca wodą i podgrzewaj kilka minut, często mieszając. Dopraw do smaku pokruszoną kostką i gałką muszkatołową, całość dokładnie wymieszaj uważając przy tym aby kostka dokładnie się rozpuściła.

Zupa kalafiorowa - Krok 4

Krok 5

Zupę kalafiorową podawaj zaraz po ugotowaniu.

Zupa kalafiorowa - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Opał

    Opał , 27.03.2025

    Taka kalafiorowa jest dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jagoda Jagodzinska

    Jagoda Jagodzinska , 23.05.2019

    przepyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Mańkowska

    Magda Mańkowska , 02.09.2016

    Pychaa !!!! :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa kalafiorowaZupa kalafiorowa

Lato to dobry czas na skosztowanie młodych, sezonowych warzyw. Jednym z nich jest kalafior, który można przygotować w wielu kulinarnych odsłonach: zapiekany z serem, w sałatce czy jako kalafiorowe kotleciki. Nadaje się również jako baza do delikatnej zupy. Jej wykonanie nie przysporzy Ci wiele wysiłku. Schemat działań jest dość standardowy. Podzielony na różyczki świeży kalafior ugotuj, zalewając go wrzącym mlekiem, a następnie dokładnie wymieszaj z tartym serem (wart rekomendacji jest parmezan), żółtkami oraz posiekaną wcześniej natką pietruszki. Ostatnie kilka minut poświęć na podgrzanie wywaru z wrzącą wodą. Mieszaj dość często, tak aby zupa nie wyszła ani za rzadka, ani zbyt gęsta. Pod sam koniec, dla podkreślenia smaku, zupę możesz doprawić gałką muszkatołową. Gotową podawaj z ulubionym pieczywem. Warto przygotować z niego chrupiące grzanki. Zupę kalafiorową możesz przyrządzić nie tylko ze świeżego warzywa, dobrze sprawdzi się też jego mrożona wersja. Wypróbuj nasz przepis na tę smaczną zupę.