Zupa szczawiowa - przepis: szybka | Przepisy.pl pixel

Zupa szczawiowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

181

heart
2339 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2159 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4215 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

1 sztuka

2 sztuki

15 dekagramów

4 dekagramy

0.5 szklanki

1 łyżka

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z wody i kostki Rosół z kury Knorr przygotuj wywar na tradycyjną zupę szczawiową.

Zupa szczawiowa - Krok 1

Krok 2

Do wywaru na zupę szczawiową dodaj szczaw razem z żółtym serem i chrzanem.

Zupa szczawiowa - Krok 2

Krok 3

Połowę śmietany wymieszaj z mąką. Dodaj do wywaru.

Zupa szczawiowa - Krok 3

Krok 4

Gotuj 10 minut, dopraw do smaku masłem, pieprzem i solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Na końcu do zupy szczawiowej na rosole dodaj resztę śmietany.

Zupa szczawiowa - Krok 4

Krok 5

Jajka pokrój na ćwiartki, rozłóż do talerzy i zalej zupą szczawiową.

Zupa szczawiowa - Krok 5
45

Opinie o przepisie

  • Zbigniew  Socha

    Zbigniew Socha , 25.03.2020

    ok , polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Czernik

    Paweł Czernik , 19.12.2018

    przepis ok, ale opis składników powinien być dokładniejszy.opis 2 słoiki szczawiu jest dość mało precyzyjny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 24.07.2018

    U mnie susza w tym roku i co najwyżej mogę kupić szczaw na bazarze ale to nie dziki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Weglarz

    Agata Weglarz , 24.04.2018

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirek Flis

    Mirek Flis , 16.02.2018

    A czy taką zupę w raz z jajkami można pasteryzowac w słoikach?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Bubacz

    Dorota Bubacz , 04.05.2017

    Uwielbiam, do tego serwuję duszone ziemniaczki z boczusiem wędzonym... mniammmm... :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Minda

    Zbigniew Minda , 24.06.2016

    Na coś trzeba umrzeć

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wiszniewska

    Ewa Wiszniewska , 23.06.2016

    P Wojtku samo zycie jest toksyczne ipowoli zabija wszystko w ograniczonych ilosciach jest lekarstwem pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wiszniewska

    Ewa Wiszniewska , 23.06.2016

    oczywiscie ze swiezego szczawiu mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Drągowska

    Izabela Drągowska , 23.06.2016

    Ulubiona

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Włoch Włochaty

    Wojtek Włoch Włochaty , 23.06.2016

    o jajku nie wiedziałem i doczytam ale ja muszę uważać ze swoimi więc też muszę patrzeć co jem i piję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomira Słomkowska

    Sławomira Słomkowska , 23.06.2016

    Dlatego trzeba dodawać jajko gotowane. Poza tym jak zje się raz na jakiś czas to bez przesady, nerkom nie zaszkodzi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomira Słomkowska

    Sławomira Słomkowska , 23.06.2016

    Dodam tylko, że ze szczawiu leśnego, zbieranego samemu,po umyciu i wysuszeni jest mrożony w jednorazowych porcjach.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomira Słomkowska

    Sławomira Słomkowska , 23.06.2016

    Moja ulubiona.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Meller

    Anna Meller , 23.06.2016

    Lidia Cicha Zaleska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Markowska

    Barbara Markowska , 23.06.2016

    Uwielbiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Włoch Włochaty

    Wojtek Włoch Włochaty , 23.06.2016

    szczaw wypłukuje wapń z organizmu i bardzo obciąża nerki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katrin Ka Lenda

    Katrin Ka Lenda , 23.06.2016

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Kordylewicz

    Łukasz Kordylewicz , 23.06.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga Marcin Kamińscy

    Olga Marcin Kamińscy , 23.06.2016

    Mam zamrożony , przywiozłam od rodziców i jutro będzie na obiad. Uwielbiam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Warchalowska Jolanta

    Warchalowska Jolanta , 23.06.2016

    Tutaj szczawiu nie mam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Inga Goluch

    Inga Goluch , 23.06.2016

    Przekleństwo mojego dziedziństwa brrrrr

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Baranowska

    Anna Baranowska , 23.06.2016

    Moja mama gotuje przepyszną :). Nawet nasza koteczka wcina :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Włoczewska

    Wiesława Włoczewska , 23.06.2016

    Wlasnie ugotowalam pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Derkacz

    Katarzyna Derkacz , 23.06.2016

    to tak jak ja też nie cierpię szczawiowej ble...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Flügge

    Ewa Flügge , 23.06.2016

    I u nas nie ma szczawiu.....a może go zasiać jak inne ziółka czy warzywa?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Celina Kiec

    Celina Kiec , 23.06.2016

    Uwielbiam..ale w Hiszpanii nie ma szczawiu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Trzesniak

    Sylwia Trzesniak , 22.06.2016

    O to już wiem co jutro u mnie będzie na obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Stryjewska

    Katarzyna Stryjewska , 22.06.2016

    ..no bez przesady, ze narodowa, a swoja droga to ..niecierpie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Wrzeszczowska

    Angelika Wrzeszczowska , 22.06.2016

    Etam słoik Szczawiu lepiej na łąkę iść i zbierać świeży . Ja tak co roku robie i jest mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa zacierkowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa szczawiowaZupa szczawiowa

Klasyk polskiej kuchni, czyli zupa szczawiowa, którą nasze babcie przyrządzały bardzo często ze świeżo uzbieranego na łące szczawiu, dziś jest już mniej popularna. A szkoda, bo smakuje wyśmienicie. Tradycyjna zupa szczawiowa naszych babć nie może odejść w zapomnienie! Warto wykonać taki przepis i nieco wzbogacić tę recepturę.

Dla kogo?

Lekko kwaśna, zielona zupa szczawiowa to rarytas, nieznany w innych krajach – tym bardziej powinniśmy być dumni z rodzimych tradycji kulinarnych i gotować ją jak najczęściej. Zupa szczawiowa to niewątpliwie jedna z propozycji tradycyjnych potraw, które pamiętamy jeszcze z czasów dzieciństwa.

Na jaką okazję?

Pyszny rodzinny obiad jak u babci? Przygotuj swoim bliskim zupę szczawiową i podaj ją z ugotowanymi na twardo jajkami od szczęśliwych kurek. Zupę szczawiową możesz podawać także z ziemniakami, sprawdzi się zarówno jako pierwsze danie na niedzielnym obiedzie, jak również szybki poniedziałkowy lunch w pracy.

Czy wiesz, że?

W przeciwieństwie do naszych babć, chcąc zrobić zupę szczawiową, nie musisz spacerować po łące w poszukiwaniu liści szczawiu. W sklepach kupisz gotowy przecier szczawiowy w słoiczku. Jeden wystarczy do przygotowania garnka zupy szczawiowej jak z przepisu babci. Jeśli szukasz więc tradycyjnych smaków dzieciństwa, nasza receptura na zupę szczawiową (wzbogaconą o dodatkowe przyprawy i składniki) może okazać się idealną propozycją!

Dla urozmaicenia:

Animuszu zupie szczawiowej dodają chrzan i tarty żółty ser. Zupa szczawiowa nie obejdzie się również bez dodatku jajka ugotowanego na twardo oraz słusznej porcji kwaśnej, pełnotłustej śmietany. Podaje się ją z ugotowanymi osobno ziemniakami lub chlebem, najlepiej żytnim na zakwasie. Zupa szczawiowa to połączenie intensywnego smaku szczawiu z dodatkami, które nadają jej pełnię charakteru i głębi.

A jeśli szukasz więcej przepisów na bazie bulionu, sprawdź również naszą recepturę na risotto z kurczakiem i groszkiem oraz tagliatelle z kurczakiem i brokułami!