Zupa z cukinii z twarogiem: przepis | Przepisy.pl pixel

Zupa z cukinii z twarogiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

64

heart
1275 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1242 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2016 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.7 litra

2 sztuki

60 dekagramów

4 dekagramy

1 szklanka

2 łyżki

30 dekagramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 1,7 litra wody i dodaj bulionetki Knorr.

Zupa z cukinii z twarogiem - Krok 1

Krok 2

Umyj cukinię i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Zupa z cukinii z twarogiem - Krok 2

Krok 3

Następnie zalej gorącym wywarem i gotuj na małym ogniu.

Zupa z cukinii z twarogiem - Krok 3

Krok 4

Po 10 minutach dodaj chrzan.

Zupa z cukinii z twarogiem - Krok 4

Krok 5

Dodaj śmietanę wymieszaną z mąką. Dopraw do smaku.

Zupa z cukinii z twarogiem - Krok 5

Krok 6

Jajka i twaróg pokrój w kostkę. Wyłóż na talerz i zalej gorącą zupą, podawaj.

Zupa z cukinii z twarogiem - Krok 6
12

Opinie o przepisie

  • zofiawaszkielis@gmail.com

    zofiawaszkielis@gmail.com , 30.07.2022

    Dodam ser feta zamiast twarogu.Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pawel

    Pawel , 04.11.2021

    Zamiast twarogu dajcie fetę. Nie za dużo, jedynie do smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Kowalkski

    Robert Kowalkski , 22.06.2017

    Łatwa i szybka w przyrządzeniu, pyszna i w sam raz na upalne lato ;-) polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzenie Bogiel

    Marzenie Bogiel , 28.12.2016

    Często gotowałam ja latem. Szybko sie ja przyrządza i bardzo smaczna. U mnie przyjęła się z jajkiem na twardo, serek nie bardzo. Gorąco polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Canva

    Kasia Canva , 28.06.2016

    Pyszna, zamiast mąki polecam serek topiony : )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Ewcik Turek

    Ewa Ewcik Turek , 28.06.2016

    wygląda apetycznie :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna  sajek

    Joanna sajek , 09.04.2016

    ciekawe:-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusław Machnacki

    Bogusław Machnacki , 11.11.2015

    Spoko zupka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Barańska

    Sylwia Barańska , 09.11.2015

    Pyszna zupka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Kaminska

    Agata Kaminska , 21.08.2015

    Bardzo dobra zupka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kasia gostynska

    kasia gostynska , 21.08.2015

    Mniam. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Żurawska

    Joanna Żurawska , 16.07.2015

    przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z cukinii z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z cukinii z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z cukinii z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z cukinii z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z cukinii z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z cukinii z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z cukinii z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z cukinii z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z cukinii z twarogiemZupa z cukinii z twarogiem

Z cukinii przygotujesz nie tylko placki lub leczo – to warzywo sprawdzi się również w zupie, z dodatkiem twarogu i jajek. Będziesz potrzebować jednej dużej lub dwóch mniejszych cukinii, które należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Startą cukinię gotuj przez chwilę w bulionie, a następnie dodaj do niej tarty świeży chrzan, który nada zupie intensywnego, pikantnego smaku. Zamiast świeżego korzenia możesz użyć również chrzanu śmietankowego ze słoiczka. Zupę zabiela się i zagęszcza kwaśną śmietaną połączoną z dwiema łyżkami mąki pszennej. Aby śmietana się nie zwarzyła i nie powstały z niej nieestetyczne grudki, zahartuj ją przed wlaniem do garnka. Odpowiedniej kwaskowatości nada zupie odrobina soku z cytryny, a dla przełamania przyda się także szczypta cukru. Danie serwuj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu, z dodatkiem ugotowanych na twardo i pokrojonych jajek oraz kostek twarogu. Udekoruj gałązką świeżych ziół, np. tymianku. Skorzystaj z tego przepisu i ugotuj na obiad smaczną zupę z cukinii.