Zupa chlebowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa chlebowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

heart
382 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

442 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

766 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

2 sztuki

15 dekagramów

25 dekagramów

2 sztuki

1 szklanka

1 szczypta

0.5 łyżki

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wywar z wody i bulionetek Knorr.

Zupa chlebowa - Krok 1

Krok 2

Posiekaj cebulę, chleb pokrój w kostkę. Cebulę lekko podsmaż dodając pokrojony w kostkę chleb. Smaż często mieszając.

Zupa chlebowa - Krok 2

Krok 3

Cebulę i chleb zalej gorącym rosołem.

Zupa chlebowa - Krok 3

Krok 4

Zabiel śmietaną i gotuj około 10 minut, dodaj kminek.

Zupa chlebowa - Krok 4

Krok 5

Żółtka połącz z małą ilością gorącej zupy, następnie wlej do garnka. Dopraw do smaku. Zupę chlebową podawaj zaraz po ugotowaniu posypaną natką pietruszki.

Zupa chlebowa - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Maciek  Kik

    Maciek Kik , 17.10.2019

    Przepyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MIREK WOJDAK

    MIREK WOJDAK , 10.12.2017

    Tak bardzo dobra zupa pilecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa chlebowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa chlebowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa chlebowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa chlebowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa chlebowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa chlebowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa chlebowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa chlebowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa ziemniaczana
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa chlebowaZupa chlebowa

Kawałki lekko czerstwego chleba, które zostają w domu, najczęściej – niestety – marnują się. Tymczasem można z nich zrobić wyśmienitą i bardzo ekonomiczną zupę, której smak, jak to bywa przy tak prostych potrawach, jest wprost wyśmienity. Gęsta zupa chlebowa ma wyjątkowy aromat dzięki przyprawom – dodatkowi ziaren kminku i grubo zmielonego pieprzu. Jeśli lubisz ostre dania możesz też pokusić się o dodanie do niej szczypty sproszkowanego chili. Aby zupa była aksamitna i kremowa, dodaj żółtka jaj. Część chleba, której nie wrzucisz do zupy, upraż na patelni i podaj w formie grzanek. Na wierzchu niezbędna będzie też zielenina. Najlepiej typowa dla polskich zup, posiekana natka pietruszki i szczyty świeżego koperku. Jeśli chcesz, by zupa była jeszcze bardziej treściwa, dorzuć do niej podsmażone kawałeczki kiełbasy, dopraw chrzanem lub czosnkiem.