Zupa krem z jajkiem i rzeżuchą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa krem z jajkiem i rzeżuchą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

7 sztuk

1 sztuka

2 ziarna

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

125 mililitrów

1 szczypta

3 sztuki

10 łyżek

2 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę oczyść, pokrój i wraz z kurczakiem wrzuć do garnka. Zalej wodą i ugotuj rosół.

Krok 2

Mięso wyciągnij i oddziel od kości.

Krok 3

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Odlej 2 litry czystego rosołu i ugotuj w nim ziemniaki.

Krok 4

Cebulę pokrój w drobną kostkę, pory w plastry i zeszklij razem na patelni, po czym duś około 10 minut.

Krok 5

Wrzuć do rosołu z ziemniakami, dodaj 4 łyżki rzeżuchy i gotuj około 15 minut. Gotową zupę zmiksuj, dodaj śmietanę, przypraw.

Krok 6

Jaja ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę. Bułkę pokrój na kromki, następnie w kostkę i zarumień na maśle*.

Krok 7

W talerzu umieść mięso, zalej zupą, posyp jajkiem i grzankami, ozdób rzeżuchą. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem z jajkiem i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem z jajkiem i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem z jajkiem i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem z jajkiem i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem z jajkiem i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem z jajkiem i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem z jajkiem i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa krem z jajkiem i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej