Orzechowy krem z dyni z cukiniowym tagiatelle i salsą mango przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orzechowy krem z dyni z cukiniowym tagiatelle i salsą mango

Autor: DIETETYK DietaAli

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 litr

1 sztuka

1 sztuka

1 cm

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

80 gramów

1 sztuka

1 garść

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

4 łyżki

3 sztuki

0.5 łyżeczki

6 łyżeczek

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię pokrój na mniejsze części i wrzuć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 30 minut. Po upieczeniu pokrój dynię w kostkę. Odłóż do osobnego naczynia 1/5 dyni.

Krok 2

W między czasie na łyżce masła zeszklij pokrojoną w kostkę cebulkę i dodaj posiekany czosnek z imbirem. Umytą cukinię obierz obieraczką, tak aby mieć tagiatelle ze skórek. Odłóż do miseczki, a resztę pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Podsmażaj ok. 5 minut. 1/3 odłóż sobie do miseczki, a do pozostałości wlej litr bulionu. Następnie dorzuć większą część dyni do całości. Do całości dodaj masło orzechowe i mleczko kokosowe. Gotuj ok. 10 minut i zblenduj całość na gładki krem.

Krok 3

W między czasie zrób salsę mango: Pokrój mango w kosteczkę, dodaj oliwę, syrop klonowy, sok z limonki, ostrą przyprawę i posiekaną kolendrę. Wymieszaj.

Krok 4

Orzechy drobno posiekaj. Tagiatelle podsmaż na łyżce masła. Bułkę pokrój na małe grzanki i usmaż na 2 łyżkach masła posypując włoską przyprawą i czosnkiem.

Krok 5

Do miseczek włóż kosteczki dyni, następnie wlej zupę krem. Dodaj po łyżce cebuli z cukinią i salsy mango. Następnie dodaj tagietelle z cukinii, posyp całość orzechami. Możesz zrobić kleks z mleczka kokosowego. Na sam wierzch ułóż chrupiące grzanki i wszystko posyp parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orzechowy krem z dyni z cukiniowym tagiatelle i salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orzechowy krem z dyni z cukiniowym tagiatelle i salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orzechowy krem z dyni z cukiniowym tagiatelle i salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orzechowy krem z dyni z cukiniowym tagiatelle i salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orzechowy krem z dyni z cukiniowym tagiatelle i salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orzechowy krem z dyni z cukiniowym tagiatelle i salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orzechowy krem z dyni z cukiniowym tagiatelle i salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orzechowy krem z dyni z cukiniowym tagiatelle i salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa krem kalafiorowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej