Tagliatelle z mięsem mielonym - makaron: przepis | Przepisy.pl pixel

Tagliatelle z mielonym mięsem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
388 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

153 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

345 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

3 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

125 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj w dużym garnku wodę i ugotuj makaron al dente.

Tagliatelle z mielonym mięsem - Krok 1

Krok 2

Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Zetrzyj marchew. Obierz i drobno pokrój seler naciowy. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, dodaj marchew, seler naciowy, czosnek i wymieszaj.

Tagliatelle z mielonym mięsem - Krok 2

Krok 3

Dodaj mielone mięso.

Tagliatelle z mielonym mięsem - Krok 3

Krok 4

Następnie dolej wino i gotuj do odparowania.

Tagliatelle z mielonym mięsem - Krok 4

Krok 5

Wymieszaj Fix Knorr Spaghetti Bolognese z wodą, a następnie dodaj na patelnię razem z gałązką rozmarynu. Wymieszaj i duś na wolnym ogniu.

Tagliatelle z mielonym mięsem - Krok 5

Krok 6

Kiedy sos będzie gotowy wyjmij rozmaryn. Dodaj natkę pietruszki, połącz sos z makaronem,

Tagliatelle z mielonym mięsem - Krok 6

Krok 7

Podawaj.

Tagliatelle z mielonym mięsem - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z mielonym mięsemTagliatelle z mielonym mięsem

Tagliatelle jest włoskim makaronem, który doskonale komponuje się z mięsem mielonym i aromatycznymi przyprawami: rozmarynem, natką pietruszki oraz bazylią. O tym wszystkim możesz się przekonać, przygotowując naszą recepturę. Zobacz na wskazówki, zrób zakupy i działaj. Powodzenia!

Dla kogo?

Nasza receptura na tagliatelle z mięsem mielonym przypadnie do gustu wszystkim fanom tradycyjnego bolognese. Do przygotowania tej potrawy wybierz mięso mielone, najlepiej wieprzowo-wołowe, które dobrze skomponuje się z intensywnie pomidorowym sosem. Nie czekaj i spróbuj!

Na jaką okazję?

Przepis na tagliatelle z mięsem mielonym sprawdzi się na codzienny obiad dla domowników. Danie możesz również zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą na wynos. Sos do tagliatelle z mięsem mielonym zawsze smakuje tak samo dobrze, nawet odgrzewany. Pycha!

Czy wiesz, że?

Co ciekawe, makaron tagliatelle stworzył renesansowy szef kuchni, zainspirowany ślubną fryzurą jednej z włoskich arystokratek. Ma kształt długich, płaskich wstążek i jest wyśmienity do serwowania z gęstym sosem. To właśnie z dodatkiem tego produktu zrobisz pyszny makaron tagliatelle z mięsem mielonym.

Dla urozmaicenia:

Jak zrobić sos? Pokrój warzywa i podsmaż je na oliwie. Jeśli lubisz mocno warzywne sosy, możesz uwzględnić również pomidory bez skórki, cukinię lub paprykę. Następnie do warzyw dodaj mięso, przyprawę połączoną z wodą i gałązkę rozmarynu, który nada potrawie wyrazistego smaku. Całość duś do momentu, aż cały płyn odparuje.