Tagliatelle z cukinią - makaron: z pomidorami | Przepisy.pl pixel

Tagliatelle z cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
509 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

266 osób wydrukowało

Pobierz pdf

341 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 opakowanie

500 gramów

3 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i osusz cukinię, po czym pokrój wzdłuż na grube paski, usuwając część z pestkami. Suszone pomidory również pokrój w paski.

Krok 2

Wrzuć cukinię na rozgrzaną oliwę i podsmaż na złoty kolor, następnie dodaj pomidora i duś przez około 3 minuty.

Krok 3

Rozmieszaj Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr w 300 mililitrach wody. Dodaj go do podsmażonych warzyw i dosyp szczyptę chilli, po czym gotuj przez kolejne 3 minuty.

Krok 4

Podawaj danie z makaronem tagliatelle, skropione octem balsamicznym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z cukiniąTagliatelle z cukinią

Tagliatelle to rodzaj włoskiego makaronu w kształcie długich, płaskich wstążek, który podawany jest najczęściej z różnego rodzaju gęstymi sosami. Aby przygotować smaczne danie, wystarczy kilka dobrze dobranych składników. Idealnym dodatkiem do makaronu są podsmażone warzywa – użyj cukinii oraz suszonych pomidorów i przekonaj się, jak wyśmienicie komponują się z tagliatelle. Pomidory w suszonej wersji mają bardziej intensywny smak niż świeże, zwartą konsystencję i dodają daniu lekkiej kwaskowatości. Jeśli chcesz nadać całości intensywniejszego charakteru, użyj pomidorów w zalewie z ostrymi dodatkami, np. chili lub czosnkiem. Sos rozmieszaj z wodą i dolej do warzyw, by po chwili gotowania odpowiednio zagęścić całość. Tagliatelle ugotuj al dente i wymieszaj z wymienionymi w przepisie składnikami. Na końcu skrop potrawę octem balsamicznym. Możesz także posypać porcje świeżo zmielonym pieprzem lub odrobiną chili, albo udekorować bazylią. Przygotuj znakomite tagliatelle z cukinią i podziel się z nami swoją opinią w komentarzu.