Makaron tagliatelle z polędwiczką wieprzową: prosty | Przepisy.pl pixel

Tagliatelle z polędwiczkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

heart
654 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

792 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1178 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

400 gramów

0.5 sztuki

100 gramów

50 gramów

2 sztuki

4 łyżki

0.5 sztuki

4 łyżki

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki umyj, oczyść i pokrój w plastry. Następnie oprósz przyprawą Knorr.

Tagliatelle z polędwiczkami - Krok 1

Krok 2

Boczek pokrój w kostkę, cukinię w drobne paski, a czosnek posiekaj.

Tagliatelle z polędwiczkami - Krok 2

Krok 3

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy.

Tagliatelle z polędwiczkami - Krok 3

Krok 4

Rozgrzej oliwę na patelni, połóż na niej polędwiczki.

Tagliatelle z polędwiczkami - Krok 4

Krok 5

Do smażącego się mięsa dodaj czosnek i boczek, a po chwili cukinię. Smaż całość przez kilka minut.

Tagliatelle z polędwiczkami - Krok 5

Krok 6

Makaron odcedź i dodaj do smażonego mięsa. Całość posyp posiekaną kolendrą i orzeszkami piniowymi. Podawaj posypane parmezanem.

Tagliatelle z polędwiczkami - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Alicja

    Alicja , 28.01.2025

    Pyszne ! Dałam jescze sera na wierzch . Petarda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Violetta Sroczyńska

    Violetta Sroczyńska , 03.11.2018

    przepyszne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z polędwiczkamiTagliatelle z polędwiczkami

Tagliatelle to jeden z najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów – świetnie nadaje się do sosów, które mają duże kawałki mięsa, gdyż stosunkowo szeroka powierzchnia wstążek doskonale się z nimi łączy – a sos z nich nie spływa. W tym daniu tagliatelle ugotowane oczywiście al dente, czyli tak, by nie było rozgotowane, połączyliśmy z polędwiczkami wieprzowymi, wędzonym boczkiem i cukinią.

Dla kogo?

Potrzebujesz sprawdzonego pomysłu na zestawienie makaronu z polędwiczką? Możesz zakończyć swoje poszukiwania, bowiem tagliatelle z polędwiczką wieprzową to wyśmienite danie z warzywnym akcentem. Jednocześnie przekonasz każdego niedowiarka, że wieprzowina może być naprawdę delikatnym kąskiem.

Na jaką okazję?

Na zrobienie makaronu z polędwiczką i cukinią możesz pozwolić sobie w dowolny dzień tygodnia – w kuchni spędzisz zaledwie 40 minut. Jednocześnie potrawa pasuje do romantycznej kolacji, kiedy chcesz zafundować bliskiej osobie wyśmienitą ucztę.

Czy wiesz, że?

Gotując dania takie jak polędwiczki z makaronem tagliatelle, pamiętaj, że smak zależy od tłuszczu, jakiego użyjesz. Polędwiczki usmaż więc na oleju lub dobrej oliwie. Dodatkowo gotowy makaron z polędwiczką wieprzową skrop oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, która nie lubi, gdy jest podgrzana, ale na zimno ma wyśmienity aromat.

Dla urozmaicenia:

Tagliatelle z polędwiczką wieprzową do smaku doprawiliśmy czosnkiem, parmezanem i orzeszkami piniowymi – jeśli nimi nie dysponujesz, zastąp je orzechami ziemnymi lub prażonymi pestkami słonecznika, które również kapitalnie sprawdzą się w makaronie z polędwiczką wieprzową i będą podczas jedzenia przyjemnie chrupać.