
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę oczyść, umyj, poszatkuj i włóż do wrzątku. Gotuj, aż stanie się półmiękka.

Krok 2
Następnie odcedź i ostudź.

Krok 3
Jabłko i cebulę umyj, obierz i drobno pokrój, a następnie dodaj do kapusty.

Krok 4
Sos sałatkowy Knorr połącz z olejem, cukrem i sokiem z cytryny. Następnie dodaj do surówki.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejInne przepisy
Sałatka z gotowanej kapusty czerwonej
Surówkę z czerwonej kapusty (nazywaną również modrą kapustą) podaje się do gulaszy i mięs serwowanych wraz z kaszą lub ziemniakami. Jej podstawowy wariant przygotowania nie jest czasochłonny – posiadając odpowiednie składniki, można przyrządzić surówkę z czerwonej kapusty gotowaną w zaledwie kilku krokach. Zainspiruj się naszym przepisem na surówkę z gotowanej czerwonej kapusty i przyrządź pyszny, a zarazem niezwykle barwny dodatek do ulubionych dań.
Dla kogo?
Nawet jeśli posiadasz już swoją ulubioną recepturę sałatki z gotowanej czerwonej kapusty, zerknij na nasze wskazówki. Na początek należy poszatkować kapustę, alternatywnie można też zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach lub posiekać w malakserze – znacznie przyśpieszy to proces przygotowania. Warto o tym pamiętać, kiedy czas goni, a surówka z czerwonej kapusty gotowanej nie zrobi się sama!
Na jaką okazję?
Poszatkowaną kapustę na surówkę zalej wrzątkiem lub włóż do wrzącej wody na około 2-3 minuty. Po takim czasie warzywo zrobi się bardziej miękkie i delikatniejsze, ale jednocześnie nadal pozostanie chrupiące. W takim wydaniu surówka z czerwonej kapusty gotowanej będzie stanowić doskonale uzupełnienie niedzielnego obiadu.
Czy wiesz, że?
Uważaj, żeby nie przesadzić z czasem gotowania – czerwona kapusta do surówki może stracić swoje walory smakowe. Innym sposobem na to, by warzywo zrobiło się miękkie, jest wygniatanie go przez kilka minut. Gotową surówkę z czerwonej kapusty po ugotowaniu warto schłodzić w lodówce, dzięki temu smaki się przenikną.
Dla urozmaicenia:
Tak przygotowaną surówkę z gotowanej czerwonej kapusty podawaj udekorowaną koperkiem lub świeżym tymiankiem. Niech smak i zachęcający wygląd potrawy idą ze sobą w parze! Sałatka z czerwonej kapusty gotowana może stanowić doskonały dodatek do tortilli i ziemniaczków ze schabowym.