
Składniki
0.7 kilograma
2 łyżki
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
150 gramów
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
1 pęczek
2 listków
5 ziaren
450 gramów
2 łyżki
3 łyżeczki
1 łyżeczka
0.5 szklanki
4 sztuki
2 łyżeczki
5 łyżek
50 mililitrów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso potnij w małą kostkę, nieco drobniej niż na gulasz, oprósz przyprawą do mięsa odstaw na chwilę na bok. Posiekaj zieleninę (kolendrę, natkę pietruszki oraz estragon). Posiekaj czosnek, cebule i pora pokrój w kosteczkę. Włoszczyznę zetrzyj na tarce.

Krok 2
Na dno dużego gara wlej oliwę, wrzuć do niej cebulę i pora, czosnek zeszklij, aż prawie zacznie zmieniać kolor. Dodaj mąkę i dokładnie rozmieszaj. Dodaj pozostałą włoszczyznę oraz paprykę w proszku. Wszystko razem smaż dłuższą chwilę, aż warzywa zaczną przywierać do dna garnka.

Krok 3
Dodaj wtedy koncentrat pomidorowy, puszkę pomidorów. Do garnka wlej około 2 litrów wody, zacznij gotować zupę. W międzyczasie na oddzielnej patelni porcjami podsmażaj mięso. Gdy będzie zupełnie suche i lekko zbrązowieje, dodawaj je do zupy. Na sam koniec na patelnię po smażeniu mięsa wlej kilka dużych łyżek zupy, żeby „zdeglasować” to, co przywarło do dna patelni. Pogotuj wszystko razem chwilę i przelej z powrotem do garnka, dodaj ocet, adżikę.

Krok 4
Całość gotuj chwilę, zbierz powstałą pianę. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, mieloną kolendrę, koper włoski oraz orzechy. Wszystko razem gotuj około 40 minut, aż mięso zrobi się nieco miększe. Dodaj ryż i gotuj wszystko razem kolejne 40 minut, uważając, żeby zupa nie przywarła do dna garnka. Gotową zupę dopraw do smaku garścią zieleniny.


Dobra rada:
Gruzini dodają do tej zupy suszony miąższ z winogron, regulując w ten sposób kwasowość – słodkość zupy. Możesz go zastąpić garścią suszonych rodzynek zmiksowanych z częścią zupy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Charczo
Gruzini każdy posiłek traktują jako okazję do spotkania i wspólnego spędzania czasu. Biorąc pod uwagę ich narodowe przysmaki, od stołu wręcz nie można się oderwać! Charczo, czyli gęsta zupa gulaszowa, może być przebojem również na naszych domowych stołach.
Dla kogo?
Wyrazisty smak zupy przekona też do siebie wszystkich, którzy nie stronią od pikanterii w kuchni. Będzie gorąco!
Na jaką okazję?
Użycie nieco mniejszej liczby ostrych dodatków złagodzi smak zupy, więc z powodzeniem zaserwujesz charczo podczas rodzinnego obiadu. Gruzińska potrawa jednogarnkowa zastąpi strogonowa w trakcie większej uroczystości.
Czy wiesz, że?
Pierwsze przepisy na charczo zawierały mięso z kurczaka. Z biegiem czasu Gruzini rozsmakowali się w wołowinie i uczynili z niej składnik obowiązkowy.
Dla urozmaicenia:
Ryż to nie wszystko! Z charczo doskonale komponuje się także polenta oraz jej gruzińska wersja o nazwie „gomi”.