Dorsz w sosie śmietanowo-ziołowym z gnocchi | Przepisy.pl pixel

"Włoska pasja" czyli dorsz na rukoli podany z gnocchi diricotta oraz sosem śmietanowo – ziołowym

Autor: Aleksandra Błaszczyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 kilogram

3 łyżeczki

1 sztuka

2 sztuki

50 gramów

2 sztuki

1 pęczek

250 gramów

2 szczypty

80 gramów

1 opakowanie

4 łyżki

120 mililitrów

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet z dorsza zamarynuj w szałwii, soku z cytryny i odrobinie soli. Ostaw w chłodne miejsce do zamarynowania.

Krok 2

Gnocchi. W misce należy wymieszać ser ricotta, tarty parmezan, mąkę, dwa jajka i szczyptę soli. Całość wykładamy na blat podsypany mąką, formujemy wałeczek i kroimy kluseczki wielkości kopytek. Na każdej kluseczce zrobić charakterystyczny dla gnocchi wzór widelcem.

Krok 3

Sos śmietanowo –ziołowy. W małym garnku doprowadzamy do wrzenia ok. 0,5 szklanki wody z kilkoma kroplami soku z cytryny. Następnie dodajemy pokrojoną w drobna kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotujemy na wolnym ogniu aż cebula stanie się półmiękka, zdejmujemy z palnika i dodajemy słodką śmietankę. Ponownie doprowadzamy wszystko do wrzenia i dodajemy pół saszetki przypraw Fix Soczysty kurczak z patelni w ziołach Knorr.

Krok 4

Zagęszczamy całość dodając gęstą kwaśną śmietanę. Mieszamy do osiągnięcia aksamitnej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i cukrem.

Krok 5

Do gotującej się już wody, wrzucamy kluseczki. Gdy wypłyną na wierzch gotujemy je jeszcze przez chwilę i wyjmujemy na talerz. Należy uważać, by gotowały się nie dłużej niż 2 minuty, inaczej staną się twarde. Gnochci są gotowe, gdy po rozkrojeniu nie wypływa z nich płynna masa.

Krok 6

Uprzednio zamarynowaną rybę kładziemy na rozgrzaną patelnie, zaczynając od strony ze skórą i smażymy 4 minuty z każdej strony, aż stanie się delikatnie rumiana.

Krok 7

Na talerzu układamy stosik z rukoli i kładziemy na nim złocistego dorsza. Obok lądują gnochci di ricotta a na nich aksamitny sos śmietanowo – ziołowy. Do dekoracji układamy też na boku kilka plasterków czerwonej papryki i dwa lub trzy listki świeżej szałwii. „Włoska pasja” jest gotowa.
W miarę dostępności, najlepiej wykorzystać świeży filet dorsza ze skórą – wtedy ryba nie rozpadnie się podczas smażenia i będzie zdecydowanie bardziej soczysta.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • "Włoska pasja" czyli dorsz na rukoli podany z gnocchi diricotta oraz sosem śmietanowo – ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • "Włoska pasja" czyli dorsz na rukoli podany z gnocchi diricotta oraz sosem śmietanowo – ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • "Włoska pasja" czyli dorsz na rukoli podany z gnocchi diricotta oraz sosem śmietanowo – ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • "Włoska pasja" czyli dorsz na rukoli podany z gnocchi diricotta oraz sosem śmietanowo – ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • "Włoska pasja" czyli dorsz na rukoli podany z gnocchi diricotta oraz sosem śmietanowo – ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • "Włoska pasja" czyli dorsz na rukoli podany z gnocchi diricotta oraz sosem śmietanowo – ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • "Włoska pasja" czyli dorsz na rukoli podany z gnocchi diricotta oraz sosem śmietanowo – ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • "Włoska pasja" czyli dorsz na rukoli podany z gnocchi diricotta oraz sosem śmietanowo – ziołowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Fix Soczysty kurczak z patelni w ziołach z cytrynową nutą Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej