Pulpeciki w sosie borowikowym z kopytkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpeciki w sosie borowikowym z kopytkami

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

3

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

1 szczypta

1 łyżeczka

100 mililitrów

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule i czosnek drobno posiekać. Wymieszać z mięsem mielonym, dodać sól i pieprz. Wilgotnymi rękoma uformować male pulpeciki. Usmażyć na rumiano na oleju.

Krok 2

Sos borowikowy Knorr wymieszaj z 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Dolej wino i gotuj przez kilka minut aż smak lekko wyparuje.

Krok 3

Fix Knorr kopytka połączyć z 450 ml wody. Dokładnie wymieszać ciasto i odstawić na 10 minut. Następnie wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę,wyrobić ciasto, podzielić ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformować wałek. Każdy pociąć na skośne kawałki - kopytka. Ugotować w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty do czasu aż zaczną wypływać.

Krok 4

Usmażone pulpeciki przełożyć do sosu, chwilę razem podgotować, następnie wyłożyć na talerz, dodać kopytka, wszystko posypać posiekaną natką.

bernika bernika

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpeciki w sosie borowikowym z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpeciki w sosie borowikowym z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpeciki w sosie borowikowym z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpeciki w sosie borowikowym z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpeciki w sosie borowikowym z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpeciki w sosie borowikowym z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpeciki w sosie borowikowym z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpeciki w sosie borowikowym z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej