Pulpety w sosie ostro-słodkim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety w sosie ostro-słodkim

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

2 łyżki

350 mililitrów

400 gramów

5 sztuk

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

225 gramów

2 sztuki

225 gramów

1 łyżka

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek posiekaj.

Krok 2

Mięso wymieszaj z chipsami, jajkiem, połową posiekanej cebuli, 3 posiekanymi ząbkami czosnku, cynamonem i rodzynkami.

Krok 3

Z masy zrób kulki i usmaż je na bardzo małej ilości oleju na teflonowej patelni.

Krok 4

Cukier, wywar, ocet, odcedzone pomidory z puszki, mielone chili, paprykę, pozostała posiekaną cebulę i posiekany czosnek zmiksuj, dodaj zioła.

Krok 5

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż do czasu, gdy będą miękkie.

Krok 6

Do ziemniaków włóż pulpety i przygotowany sos. Gotuj około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Posyp serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety w sosie ostro-słodkim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety w sosie ostro-słodkim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety w sosie ostro-słodkim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety w sosie ostro-słodkim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety w sosie ostro-słodkim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety w sosie ostro-słodkim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety w sosie ostro-słodkim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety w sosie ostro-słodkim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Roladki z szynki
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej