
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
100 mililitrów
2 sztuki
4 ziarna
3 ziarna
1 pęczek
1.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka z obranymi warzywami wlej 1,5 l wody. Dorzuć ziele angielskie, liść laurowy, kilka ziarenek czarnego pieprzu i gotuj 10 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy.

Krok 2
Mięso wymieszaj z przyprawą Knorr, posiekaną natką pietruszki i surowym ryżem. Uformuj kulki o średnicy 1,5 cm.

Krok 3
Kulki mięsne wrzucaj bezpośrednio do gotującego się wywaru, mieszając zupę od czasu do czasu.

Krok 4
Całość gotuj 30 minut. Pod koniec dopraw zupę kostką rosołową i zabiel śmietaną.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa pomidorowa z pulpetami
Czy ktoś jest w stanie wyobrazić sobie polską kuchnię bez kultowej pomidorówki? Do tego smaku zawsze wraca się z ogromnym entuzjazmem i sentymentem. Stanowi idealne rozpoczęcie każdego rodzinnego obiadu. Co powiesz na jej drobną, ale niezwykle apetyczną modyfikację? Zupa pomidorowa z pulpecikami to smaczna wariacja na temat ukochanej potrawy Polaków.
Dla kogo?
Pomidorowa z klopsikami to danie, które podobno wszyscy lubią, więc czy jego smak wymaga jakichkolwiek zmian? Uważamy, że zawsze może być lepiej i to właśnie przyświecało nam podczas tworzenia przepisu na zupę pomidorową z kulkami mięsnymi. W takiej wersji nikt nie przejdzie obok talerza obojętnie.
Na jaką okazję?
Pulpety w zupie pomidorowej przyciągną uwagę również najmłodszych domowników, którzy bywają bardzo wybredni. Podczas wspólnego posiłku nie usłyszysz już marudzenia, a wyłącznie pytania o dokładki. Pomidorowa z pulpetami to także świetny sposób na zaoszczędzenie czasu. W jednej potrawie zawrzesz zupę i mięsne danie główne.
Czy wiesz, że?
Pomidory, bez których zupa pomidorowa z klopsikami nie miałaby racji bytu, zostały sprowadzone do Europy przez Hiszpanów w XVI wieku
Dla urozmaicenia:
Do klopsów w zupie pomidorowej, zamiast ryżu możesz dodać kaszę jaglaną lub gryczaną. W przypadku tej drugiej musisz pamiętać, że ma bardziej zdecydowany smak. Zupa pomidorowa z pulpetami to świetna okazja do eksperymentów.