Zupa pomidorowa z pulpetami: z mięsa mielonego | Przepisy.pl pixel

Zupa pomidorowa z pulpetami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

62

heart
3628 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

929 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1406 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

2 sztuki

4 ziarna

3 ziarna

1 pęczek

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka z obranymi warzywami wlej 1,5 l wody. Dorzuć ziele angielskie, liść laurowy, kilka ziarenek czarnego pieprzu i gotuj 10 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy.

Zupa pomidorowa z pulpetami - Krok 1

Krok 2

Mięso wymieszaj z przyprawą Knorr, posiekaną natką pietruszki i surowym ryżem. Uformuj kulki o średnicy 1,5 cm.

Zupa pomidorowa z pulpetami - Krok 2

Krok 3

Kulki mięsne wrzucaj bezpośrednio do gotującego się wywaru, mieszając zupę od czasu do czasu.

Zupa pomidorowa z pulpetami - Krok 3

Krok 4

Całość gotuj 30 minut. Pod koniec dopraw zupę kostką rosołową i zabiel śmietaną.

Zupa pomidorowa z pulpetami - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.

63

Opinie o przepisie

  • JAKUB

    JAKUB , 07.05.2024

    SUPER ZUPKA, PRZEPIS PONADCZASOWY, KOBIETA MA MNIE ZA SZEFA KUCHI HE HE DOBREEEE MMMMM.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartłomiej Szczepaniak

    Bartłomiej Szczepaniak , 09.02.2021

    Nie powinno być z "ugotowanym ryżem" zamiast surowym ? ┌( ಠ_ಠ)┘

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Beata Zobek

    Beata Zobek , 06.10.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Kozlowska

    Ola Kozlowska , 25.08.2020

    Pychota i ekspresowe danie do ciężarówki. Pozdrawiam z trasy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kasia podstawa

    kasia podstawa , 14.04.2020

    bardzo dobra zupa.z pulpetami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Srebniak

    Patrycja Srebniak , 17.10.2018

    Mmmm pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Wnorowski

    Rafał Wnorowski , 02.09.2018

    Mistrzostwo!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Frukacz

    Magdalena Frukacz , 19.02.2017

    Pyszna zupa, gęsta, smaczna i pożywna. Polecam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemek Wtorek

    Przemek Wtorek , 06.10.2016

    Pyszna fakt że wyszła mi dostć gęsta ale następnym razem dodam poprostu więcej wody

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Dzialkowski

    Maciej Dzialkowski , 26.01.2016

    bardzo dobre żona była zachwycona :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tarnawska Stefania Jadwiga

    Tarnawska Stefania Jadwiga , 15.09.2014

    Lubi tez

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Przybylski

    Krzysztof Przybylski , 13.09.2014

    Ja ale troszkę daleko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Franciszek Sokołowski

    Franciszek Sokołowski , 13.09.2014

    Niam !!!!!! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Silvijine kućne čarolije

    Silvijine kućne čarolije , 13.09.2014

    https://www.facebook.com/pages/Silvijine-ku%C4%87ne-%C4%87arolije/1467295810185978?ref=tn_tnmn Like&share!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Kidller

    Roman Kidller , 12.09.2014

    Dla mnie w bardzo głebokim talerzu hehe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Krużewski

    Zbigniew Krużewski , 12.09.2014

    Ale która serwuje tą pomidorową bo niewiem gdzie mam jechać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Drążewski

    Zdzisław Drążewski , 12.09.2014

    Jak przyjada to gotuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Borawski

    Jacek Borawski , 12.09.2014

    adres i ktorej mam przyjechac?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Rymszewicz

    Izabela Rymszewicz , 12.09.2014

    Jest rano,jestem głodna!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Ciepielewska

    Kamila Ciepielewska , 12.09.2014

    Dla mnie pomidorowka to tylko z makaronem badz do popicia w kubeczku, jestem niereformowalna w "tem wzgledzie" :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Sokołowska

    Krystyna Sokołowska , 11.09.2014

    Piszę się na to :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Krefta

    Urszula Krefta , 11.09.2014

    Lubię mięsne kuleczki w zupach .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Pacek

    Kazimierz Pacek , 11.09.2014

    Danie narodowe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Kuich

    Janusz Kuich , 11.09.2014

    Mądrale każą używać tylko swieżych pomidorów i prawdziwego rosołu.Przepis dobry, wart polecenia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Grabowski

    Piotr Grabowski , 11.09.2014

    Oczywiscie tylko kiedy i duzo miesa musi byc?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Skiba

    Bogdan Skiba , 11.09.2014

    robie taka jest pyszna :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Zdyra

    Andrzej Zdyra , 11.09.2014

    ja! ale z domowym makaronem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Margerita Matuszewska

    Margerita Matuszewska , 11.09.2014

    mam swój przepis na pomidorową ..ale taką z kulkami tez robiłam...jest przepychota...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Kołacz

    Edward Kołacz , 11.09.2014

    Ja chcę żurek :)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pomidorowa z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pomidorowa z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pomidorowa z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pomidorowa z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pomidorowa z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pomidorowa z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pomidorowa z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa pomidorowa z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa pomidorowa z pulpetamiZupa pomidorowa z pulpetami

Czy ktoś jest w stanie wyobrazić sobie polską kuchnię bez kultowej pomidorówki? Do tego smaku zawsze wraca się z ogromnym entuzjazmem i sentymentem. Stanowi idealne rozpoczęcie każdego rodzinnego obiadu. Co powiesz na jej drobną, ale niezwykle apetyczną modyfikację? Zupa pomidorowa z pulpecikami to smaczna wariacja na temat ukochanej potrawy Polaków.  

Dla kogo?

Pomidorowa z klopsikami to danie, które podobno wszyscy lubią, więc czy jego smak wymaga jakichkolwiek zmian? Uważamy, że zawsze może być lepiej i to właśnie przyświecało nam podczas tworzenia przepisu na zupę pomidorową z kulkami mięsnymi. W takiej wersji nikt nie przejdzie obok talerza obojętnie.

Na jaką okazję?

Pulpety w zupie pomidorowej przyciągną uwagę również najmłodszych domowników, którzy bywają bardzo wybredni. Podczas wspólnego posiłku nie usłyszysz już marudzenia, a wyłącznie pytania o dokładki. Pomidorowa z pulpetami to także świetny sposób na zaoszczędzenie czasu. W jednej potrawie zawrzesz zupę i mięsne danie główne.

Czy wiesz, że?

Pomidory, bez których zupa pomidorowa z klopsikami nie miałaby racji bytu, zostały sprowadzone do Europy przez Hiszpanów w XVI wieku

Dla urozmaicenia:

Do klopsów w zupie pomidorowej, zamiast ryżu możesz dodać kaszę jaglaną lub gryczaną. W przypadku tej drugiej musisz pamiętać, że ma bardziej zdecydowany smak. Zupa pomidorowa z pulpetami to świetna okazja do eksperymentów.