Schab z karmelizowanymi orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab z karmelizowanymi orzechami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

6 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

1.5 kilograma

1 sztuka

2 łyżki

32 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrobić marynatę z 3 łyżek oleju, miodu, Bulionetki. Dobrze ją rozetrzeć i natrzeć mięso. Zostawić przykryte w kamionce w lodówce na 12 godzin. Przewracać w tym czasie mięso wcierając marynatę.

Krok 2

Rozgrzać w garnku o grubym dnie olej (resztę) i obsmażyć na rumiano schab. Dołożyć pokrojoną cebulę i zalać wodą tak by przykryła mięso. Włożyć resztę marynaty w której leżało mięso. Dusić na średnim gazie aż schab będzie miękki, a sos odparuje do objętości 2 szklanek.

Krok 3

Wkruszyć mini kostkę pietruszka i prażona cebulka. Wyjąć mięso. Sos zmiksować razem z kilkoma orzechami - zagęścić zasmażką. Pokroić mięso na plastry.

Krok 4

Podawać oblane sosem dekorując karmelizowanymi orzechami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab z karmelizowanymi orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab z karmelizowanymi orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab z karmelizowanymi orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab z karmelizowanymi orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab z karmelizowanymi orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab z karmelizowanymi orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab z karmelizowanymi orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab z karmelizowanymi orzechami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej