Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
436 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

282 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

546 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto na placuszki:

200 gramów

2 sztuki

350 mililitrów

1 pęczek

1 szczypta

1 szczypta

4 łyżki

farsz:

500 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

100 gramów

100 gramów

50 gramów

sos:

1 puszka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na placuszki połącz ze sobą dokładnie je mieszając - tak, by nie miały grudek. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję gęstej śmietany. Na delikatnie natłuszczonej, rozgrzanej patelni porcja po porcji smaż z dwóch stron cienkie, okrągłe placuszki. Gotowe placuszki odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym - Krok 1

Krok 2

W garnku podsmaż pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Gdy wytopi się z niej tłuszcz, dodaj cebulę i smaż do chwili, aż się zeszkli. Dodaj wtedy mielone mięso. Smaż do momentu, gdy z garnka odparuje cała woda, a mięso będzie zupełnie suche. Dodaj wtedy Przyprawę do mięsa mielonego Knorr, pomidory pelati, parmezan, posiekane kapary, zmielony kmin rzymski, oliwki oraz suszone pomidory i fasolkę szparagową. Przyprawa do mięsa mielonego Knorr sprawi, że farsz będzie idealnie doprawiony.

Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym - Krok 2

Krok 3

Gotowy farsz nałóż na połowę z placków, następnie każdy z nich przykryj plackiem z góry. Na gotowe cieple placuszki z farszem nakładaj po łyżce śmietany i udekoruj ulubionymi świeżymi ziołami. Posyp parmezanem.

Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do naleśników można dodać jedną ostrą paprykę - nada ona charakteru całej potrawie.

10

Opinie o przepisie

  • Simekserwis simek

    Simekserwis simek , 06.08.2016

    Za dużo mleka podane

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Hryckiewicz

    Jerzy Hryckiewicz , 03.08.2016

    Świetnie, a robiłyście ;-) ??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Stec

    Barbara Stec , 03.08.2016

    Często robię placki po węgiersku, podobnie☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • To Masz

    To Masz , 03.08.2016

    Polecam między placki ziemniaczane włożyć usmażone, zmielone mięso. Uformować kotleta tak zeby był cieńszy niż kotlet mielony, obtoczyć w mące i smażyć. To wszystko polać sosem, np. pieczarkowym. Pycha :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Krasilewicz

    Halina Krasilewicz , 03.08.2016

    Przepis ok jak zrobię to napiszę czy akowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Partyka

    Mariola Partyka , 03.08.2016

    Polski zdrowy Burger no no pysznie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Golba

    Lucyna Golba , 03.08.2016

    nie jadłam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Frączek

    Ryszard Frączek , 03.08.2016

    OK jeszcze tylko w trakcie trwania urlopu t, bo potem.... dietka (inaczej łatwiej będzie mnie przeskoczyć niż obejść)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Figurska

    Magdalena Figurska , 03.08.2016

    Czyli takie wschodnie lasagne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Wolniak

    Wojciech Wolniak , 03.08.2016

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowymPlacuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym

Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym to doskonały sposób na obiad. Sekret tej potrawy tkwi w farszu, który przygotujesz na bazie, m.in. mięsa, suszonych pomidorów, cebuli, fasolki szparagowej, startego parmezanu oraz zielonych oliwek. Cebulę i kiełbasę podsmaż na patelni, następnie dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj. By wzbogacić smak farszu, dopraw go pieprzem, majerankiem oraz zmielonym kuminem rzymskim. Nie zapomnij również o przyprawie do mięsa mielonego. Gotowy farsz ułóż pomiędzy dwoma plackami, a ich wierzch udekoruj keksem kwaśnej śmietany oraz posiekaną drobno natką pietruszki lub koperkiem. Doskonałym dodatkiem do dania będzie także gęsty sos, np. pomidorowy, borowikowo-koperkowy czy pieczarkowy oraz podsmażone grzyby (borowiki, kurki, podgrzybki lub pieczarki). Pamiętaj, że placki możesz podawać zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do pikantnego gulaszu. Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła! Koniecznie podziel się z nami swoją opinią. Smacznego.