Ryba w cieście piwnym - dorsz: przepis w panierce | Przepisy.pl pixel

Dorsz w cieście piwnym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
453 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

205 osób wydrukowało

Pobierz pdf

245 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

0.5 litra

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj gęste ciasto piwne z mąki, jajek, piwa oraz rozkruszonych Przypraw w mini kostkach Smażona Cebula, Czosnek oraz Pietruszka Knorr.

Krok 2

Pokrój dorsza na 5 centymetrowe kawałki.

Krok 3

Maczaj rybę w mące, a następnie w cieście i smaż na głębokim oleju przez około 10 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz podawać gotowego dorsza z sosem czosnkowo-majonezowym.

1

Opinie o przepisie

  • Michał Kościelski

    Michał Kościelski , 04.12.2015

    A co g4

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz w cieście piwnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz w cieście piwnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz w cieście piwnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz w cieście piwnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz w cieście piwnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz w cieście piwnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz w cieście piwnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz w cieście piwnym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorsz w cieście piwnymDorsz w cieście piwnym

Szukasz inspiracji na wyjątkowe i proste w przyrządzeniu danie? Ta propozycja jest doskonała dla Ciebie. Przygotuj dorsza w cieście piwnym. Świetnie skomponuje się on z różnymi dodatkami, np. ryżem ugotowanym w bulionie z włoszczyzny, sypką kaszą lub purée ziemniaczanym. Dobrze będzie smakować z sałatką przygotowaną z sezonowych warzyw – pomidorów, ogórków, sałat i papryki. Panierkę do ryby przyrządź na bazie mąki, jajek oraz odrobiny piwa. Powinna mieć gęstą, przypominającą ciasto, konsystencję. Dopraw ją podsmażoną na oliwie z oliwek cebulą oraz posiekaną natką pietruszki. Wypróbuj także wariantu ze słodką lub ostrą papryką i suszonymi ziołami. Filety z dorsza obtocz w cieście i smaż na głębokim tłuszczu, aż staną się złociste i chrupiące. Zamiast dorsza możesz wykorzystać również inną białą rybę, np. mintaja. Danie podawaj na ciepło, skropione kwaśnym sokiem z cytryny lub limonki. Opcjonalnie przygotuj do niego sos majonezowo-czosnkowy, musztardowy lub pomidorowy. Co sądzisz o tym przepisie? Wypróbuj i podziel się opinią.