
Składniki
300 gramów
2 sztuki
1 sztuka
100 mililitrów
4 łyżki
1 łyżka
1 opakowanie
50 gramów
1 sztuka
1 pęczek
1 opakowanie
200 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron zalej zimną wodą i odstaw, żeby zmiękł. Szalotkę obierz, pokrój w półplastry, szczypiorek posiekaj na 3 cm kawałki, a limonkę umyj, wytrzyj do sucha i podziel na ćwiartki.

Krok 2
Pierś z kurczaka obierz, pokrój w kostkę, oprósz przyprawą Knorr wraz z solą, a następnie obtocz w mące ziemniaczanej.

Krok 3
Do garnka wlej olej i zacznij podgrzewać. Gdy będzie gorący, wrzuć panierowanego w mące ziemniaczanej kurczaka i smaż w głębokim tłuszczu, rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 2 min, aż nabierze złocistej barwy. Gotowe kostki rozłóż na ręczniku kuchennym, by ściągnąć nadmiar tłuszczu.

Krok 4
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj szalotkę, następnie wbij jajko i smaż około 3 minuty, energicznie mieszając.

Krok 5
Dodaj makaron, sos Pad Thai oraz kurczaka. Całość smaż kolejne 4 min, mieszając ze sobą.

Krok 6
Gotowe danie przełóż na talerz, udekoruj orzechami, szczypiorkiem oraz kiełkami. Możesz także podawać z kawałkami limonki.


Dobra rada:
Makaron ryżowy najlepiej zalać zimną wodą i odstawić do lodówki nawet na 12 godzin. Pat Thai z kurczakiem nabierze jeszcze więcej pikanterii jeśli dodasz drobno siekaną papryczkę chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pad thai z kurczakiem
Pad thai to potrawa, która dotarła do nas z Dalekiego Wschodu. Wyróżnia ją niepowtarzalny aromat i ciekawa kompozycja składników: makaronu ryżowego, starannie dobranych warzyw, mięsa oraz sosu rybnego z pastą z tamaryndowca. Często pad thai z kurczakiem pełen jest wymyślnych dodatków, jednak my stworzyliśmy przepis, który każdy z nas może przygotować we własnym zakresie. Wypróbuj go!
Dla kogo?
Pad thai z kurczakiem to przepis stworzony dla tych, którzy nie przestają szukać coraz bardziej kreatywnych sposobów na przyrządzenie mięsa – szczególnie tego drobiowego. Polecamy go także tym, którym kuchnia azjatycka kojarzy się wyłącznie z sushi lub curry. Makaron w tym oryginalnym sosie poszerzy ich kulinarne horyzonty w najprzyjemniejszy sposób.
Na jaką okazję?
Pad thai jest daniem, które znajdziesz zarówno w restauracjach, jak i w budkach ze street foodem – świadczy to o tym, jak bardzo jest uniwersalne! Przepis na pad thai z kurczakiem możesz więc spokojnie zaproponować i na rodzinny obiad, i na kolację z przyjaciółmi otwartymi na eksperymenty w kuchni.
Czy wiesz, że?
Najważniejszą kwestią jest odpowiednie przygotowanie makaronu. Lepiej, żeby nie był rozgotowany, inaczej danie zupełnie straci swój smak. Jak do tego podejść? Namocz go w letniej wodzie przed dodaniem do woka. Jeśli przed włożeniem na patelnię będzie nieco twardy, nie przejmuj się. Dzięki temu zabiegowi makaron zachowa swoją sprężystość.
Dla urozmaicenia:
Pad thai to nie tylko przepis z kurczakiem – możesz przygotować także wersję wegetariańską. Wystarczy, że zamienisz kurczaka na tofu! Całość posyp szczyptą świeżej kolendry lub natką pietruszki.