Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
84 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

177 osób wydrukowało

Pobierz pdf

147 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

100 gramów

50 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

10 plastrów

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz jabłko pokrój w kostkę i przesmaż na margarynie.

Krok 2

Następnie dodaj pokruszone orzechy i alkohol. Wsyp bułkę tartą i wymieszaj.

Krok 3

Polędwiczki oczyść z błon. Długim, cienkim nożem natnij wzdłuż polędwiczek, tworząc otwór tak, aby powstała długa kieszeń. Następnie napełnij ją farszem.

Krok 4

Na arkuszach aluminiowych ułóż po 5 plastrów boczku, jeden obok drugiego. Połóż na nich mięso i zawiń w boczek. Całość zawiń w folię, skręcając końce, jak cukierka. Polędwiczki wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piecz przez 15 minut.

Krok 5

Sos Knorr przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Mięso po upieczeniu odwiń z folii i pokrój w grube 2-3 cm plastry. Podawaj z sosem pieczeniowym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Sałatka z porów
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotachPolędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach

Orzechy stanowią dodatek, który sprawia, że potrawy nabierają szlachetniejszego, głębszego smaku. Przyrządzone z farszem na ich bazie mięso zamienia się w eleganckie danie, które sprawdzi się jako uroczysty obiad lub kolacja. Przygotowanie potrawy zacznij od posiekania cebuli i pokrojenia jabłek w drobną kostkę. Po podsmażeniu tych składników dodaj do nich orzechy włoskie oraz bułkę tartą. Orzechowo-jabłkowym farszem wypełnij oczyszczone mięso i zawiń je w plastry boczku. Piecz polędwiczki w folii, a kiedy będą już gotowe, podawaj je z ciemnym sosem pieczeniowym. Tak przygotowane mięso będzie dobrze komponować się z kluskami śląskimi, ziemniaczanym purée oraz ziemniakami z wody. Jako dodatek sprawdzi się też kasza gryczana, która sprawi, że potrawa nabierze staropolskiego charakteru. Serwuj mięso z zasmażanymi buraczkami, czerwoną kapustą lub surówką z selera. Masz ochotę na soczyste polędwiczki z orzechami? Zapoznaj się z podanym tu przepisem. Przekonaj się, jak odpowiednie nadzienie tworzy wyjątkowy smak dania.