Ryż do obiadu inaczej – przepis do ryby lub mięsa | Przepisy.pl pixel

Ryż inaczej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

heart
675 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

249 osób wydrukowało

Pobierz pdf

493 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Podsmaż ryż w garnku (na oleju), do momentu, kiedy będzie szklisty.

Ryż inaczej - Krok 1

Krok 2

Rozpuść kostki Rosołu z kury Knorr w 1 litrze wrzątku, a następnie dodaj przyprawy.

Ryż inaczej - Krok 2

Krok 3

Zalej podsmażony ryż gorącym wywarem i gotuj na małym ogniu do czasu, gdy całkowicie wchłonie wodę. Przygotowany w ten sposób ryż jest sypki i możesz go podawać bez dodatków.

Ryż inaczej - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Martyna  pach

    Martyna pach , 11.11.2019

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż inaczejRyż inaczej

Ryżu w kuchni używamy najczęściej jako dodatku do mięs, ryb lub zup. Tym razem to on gra w daniu rolę główną, więc serwuj ryż inaczej niż zazwyczaj! Niecodzienne przygotowanie ryżu to ciekawa odmiana dla naszego podniebienia – przyzwyczailiśmy się, że produkt ten nie jest zbyt wyrazisty w smaku. Dlatego warto spróbować czegoś nowego i podsmażyć ryż na oleju w garnku, a później zalać go wywarem z kostki rosołowej. Potem wystarczy tylko gotować ryż i cierpliwie czekać, aż całkowicie wchłonie przygotowany wywar. I tak naprawdę to wszystko – reszta dodatków do ryżu podanego inaczej zależy wyłącznie od ciebie.

Dla kogo?

Ryż gotowany inaczej przypadnie do gustu kucharzom, którzy wciąż szukają nietuzinkowych receptur, a ich apetyt na nowości jest nieustannie niezaspokojony.

Na jaką okazję?

Danie przygotowane w ten sposób można podawać bez dodatków w postaci mięs czy sałatek. Świetnie sprawdzi się zarówno na obiad jak i kolację. Ryż podany inaczej zrobi duże wrażenie na bliskich, którzy przyzwyczaili się do tego produktu w tradycyjnej formie. Zrób im smaczną niespodziankę bez konkretnego pretekstu.

Czy wiesz, że?

Dodając nitki szafranu, zabarwisz ryż na piękny, żółty kolor, co daje wrażenie, jakby była to po prostu inna odmiana ryżu.

Dla urozmaicenia:

Warto doprawić danie świeżymi ziołami lub tymi suszonymi, z torebki, żeby miało intensywny smak. Co jeszcze dodać do ryżu inaczej? Przepis wzbogać ostrą papryczką, jeśli lubisz pikantne specjały.