Eskalopki wieprzowe - przepis z polędwiczki w sosie | Przepisy.pl pixel

Eskalopki z polędwiczek wieprzowych

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
443 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

202 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

304 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

200 gramów

1 sztuka

60 gramów

200 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Następnie oprósz je w mące i podsmaż z obu stron na patelni, po czym odłóż na bok.

Krok 2

Grzyby pokrój w plastry, podsmaż na patelni i ułóż na eskalopkach. Całość posyp tartym serem i zapiecz w piekarniku.

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż ją chwilę na patelni po smażeniu mięsa oraz grzybów i dodaj odrobinę mąki (około jednej łyżki).

Krok 4

Na koniec dodaj 200 mililitrów wody i kostkę pieczeniową Knorr. Całość gotuj około 15 minut - do czasu, gdy sos zgęstnieje. Podawaj go razem z eskalopkami.

Krok 5

Polędwiczki potnij w centymetrowej grubości plastry, rozbij młotkiem i dopraw do smaku Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Krok 6

Następnie wlej czerwone wino i gotuj przez chwilę - do momentu, gdy odparuje o połowę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Eskalopki z polędwiczek wieprzowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Eskalopki z polędwiczek wieprzowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Eskalopki z polędwiczek wieprzowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Eskalopki z polędwiczek wieprzowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Eskalopki z polędwiczek wieprzowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Eskalopki z polędwiczek wieprzowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Eskalopki z polędwiczek wieprzowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Eskalopki z polędwiczek wieprzowych - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
8 osób ogląda przepis:
Sałatka meksykańska
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Eskalopki z polędwiczek wieprzowychEskalopki z polędwiczek wieprzowych

Najważniejsze w przepisie na eskalopki jest właściwie dobrane mięso. Świetnie sprawdzą się polędwiczki wieprzowe, które są nie tylko delikatne w smaku, ale także, dzięki swojej strukturze, nie wymagają długiej obróbki przed podaniem. Jest to produkt łatwo dostępny, ale z odpowiednimi dodatkami eskalopki wieprzowe zamienią się w naprawdę wykwintne danie.

Dla kogo?

Mięso wieprzowe nie kojarzy ci się ze specjalnie wyszukanym składnikiem potraw? Eskalopki z polędwiczki wieprzowej sprawią, że szybko zmienisz zdanie! Takie niespodzianki w kuchni lubimy najbardziej.

Na jaką okazję?

Do przyrządzenia farszu do eskalopek wieprzowych użyj podsmażonych z cebulą grzybów. Dobrze pasować będą prawdziwki, które charakteryzują się intensywnym smakiem i zapachem, ale z powodzeniem przygotujesz go także z pieczarek. Wyboru dokonaj w zależności od tego, czy eskalopki z polędwicy wieprzowej zamierzasz podać podczas świąt, czy wykorzystać jako pomysł na codzienny posiłek.

Czy wiesz, że?

Mięso z polędwiczek jest kruche i soczyste, pamiętaj jednak, że duże znaczenie dla końcowego efektu ma rozbicie porcji na odpowiednio cienkie plastry. Kawałki przygotowane w ten sposób będą bardziej elastyczne i łatwiej doprowadzisz je do odpowiedniego poziomu miękkości. Oto sekret przepisu na eskalopki wieprzowe.

Dla urozmaicenia:

Ułożone na eskalopkach wieprzowych grzyby posyp startym serem i zapiecz. Potrawę dopełni sos pieczeniowy z cebulą, najlepiej podany na jednym talerzu razem z porcjami mięsa. Eskalopki z polędwiczek wieprzowych serwuj przyozdobione natką pietruszki, z ulubionymi dodatkami – pasować będą zarówno pieczone lub gotowane ziemniaki, jak i ryż.