
Składniki
100 mililitrów
1.5 szklanki
2 sztuki
2 szklanki
2 łyżeczki
1.5 szklanki
4 łyżki
1 opakowanie
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Krok 2
Przesiewamy mąkę i wsypujemy do drugiej miski. Dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, kakao, mieszamy.
Krok 3
Do przestudzonej czekolady dodajemy mleko, olej i jajka - mieszamy, a następnie dosypujemy sypkie produkty i ucieramy drewnianym tłuczkiem.
Krok 4
Na środek każdej foremki układamy piankę i zalewamy masą do 2/3 wysokości foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy ok. 20 minut.
Krok 5
Przygotowujemy Lukier cytrynowy ucierając 1 szklankę cukru pudru i 3 łyżkami soku z cytryny.
Krok 6
Upieczone i przestudzone babeczki dekorujemy lukrem, piankami, cukrowymi kuleczkami, płatkami migdałów.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej