Deser Pieczona Alaska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Deser Pieczona Alaska

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

null szczypt

300 gramów

8 sztuk

100 gramów

0.5 łyżeczki

150 gramów

5 łyżeczek

1 litr

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

8 jajek rozbij i oddziel białko od żółtek.

Krok 2

Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo, po jednym dodawaj żółtka i mieszaj delikatnie.

Krok 3

Teraz dosyp 200 gramów cukru, wymieszaj i wsyp obie mąki oraz proszek do pieczenia.

Krok 4

Tortownice wysmaruj masłem i przelej ciasto biszkoptowe.

Krok 5

Piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Biszkopt wyciągnij, ostudź i przekrój na dwa krążki.

Krok 6

Do 100 ml wody wsyp pozostałe 100 gramów cukru i rozpuść przez podgrzewanie. Dodaj rum, wymieszaj i syropem nasącz biszkopt.

Krok 7

Jedną część biszkopta ułóż w żaroodpornym naczyniu, posmaruj lodami i przykryj drugą częścią.

Krok 8

Z 6 białek ubij pianę, dodaj szczyptę soli, a następnie cukier puder. Ubijaj jeszcze przez kilka minut. Biszkopt posmaruj na wierzchu pianą i wstaw na 2 minuty do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni. Podawaj zaraz po wyjęciu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser Pieczona Alaska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser Pieczona Alaska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser Pieczona Alaska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser Pieczona Alaska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser Pieczona Alaska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser Pieczona Alaska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser Pieczona Alaska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Deser Pieczona Alaska  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kulki ryżowe z serem
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej