Chłodnik po litewsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik po litewsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
140 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

113 osób wydrukowało

Pobierz pdf

258 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

600 mililitrów

4 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Barszcz czerwony Knorr rozmieszaj w zimnym bulionie, po czym doprowadź do wrzenia i odstaw na bok, aby wystygł.

Chłodnik po litewsku - Krok 1

Krok 2

Chłodnik pomieszaj z zimnym jogurtem. Zetrzyj ogórka i rzodkiewkę na tarce o grubych oczkach, a ugotowane mięso cielęce pokrój wzdłuż włókien. Następnie połącz przygotowane składniki z chłodnikiem.

Chłodnik po litewsku - Krok 2

Krok 3

Dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odrobiną musztardy. Chłodnik odstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie ugotuj jaja na twardo.

Chłodnik po litewsku - Krok 3

Krok 4

Chłodnik podawaj z połówką jajka ugotowanego na twardo.

Chłodnik po litewsku - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik po litewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik po litewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik po litewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik po litewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik po litewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik po litewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik po litewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik po litewsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłodnik po litewskuChłodnik po litewsku

Chłodnik to zupa serwowana na zimno, która przyniesie Ci orzeźwienie w gorące dni. Proponowany w tym przepisie wariant litewski przyrządza się na wywarze z cielęciny, która jest wyjątkowo delikatnym i łagodnym w smaku mięsem. Należy zatem zadbać o to, aby dodać do dania ulubiony intensywny dodatek. W tej roli świetnie sprawdzi się np. musztarda sarepska. Pozostałe składniki – rzodkiewkę i zielony ogórek – w zależności od pożądanej konsystencji chłodnika – zetrzyj na tarce lub pokrój na cienkie plasterki. Możesz też dodać świeżą marchew lub cukinię. Ugotowany barszcz, wystudzony i wymieszany z jogurtem naturalnym sprawi, że zupa nabierze intensywnie różowej barwy. Gotowy chłodnik litewski najpierw wystudź, następnie przełóż go do lodówki. Podawaj go z jajkiem ugotowanym na twardo i przekrojonym na pół. Jajko kurze możesz ewentualnie zastąpić przepiórczym. Zależnie od preferencji, przystrój zupę wybraną zieleniną (np. szczypiorkiem lub pietruszką) i kleksem ze śmietany lub kefiru. Zobacz nasz przepis i podziel się swoją opinią.