
Składniki
1 litr
3 sztuki
4 łyżki
1 łyżka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ogórki obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Następnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach lub siekamy w drobne paski.
Krok 2
Przekładamy je do miski i obficie solimy, aby puściły sok. Gdy to nastąpi, sok odlewamy, a ogórki odciskamy.
Krok 3
Rozkruszone kostki smakowe dodajemy razem z ogórkami do jogurtu.
Krok 4
Doprawiamy do smaku i dodajemy kostki lodu.
Krok 5
Zupę można wstawić na jakiś czas do lodówki by się przegryzła i schłodziła, ale dla mnie była smaczna już kilka minut po jej przyrządzeniu.
Krok 6
Podajemy posypaną posiekanym koperkiem. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chłodnik ogórkowy
Chłodnik ogórkowy z tego przepisu jest wyjątkowo prostą w przygotowaniu zupą. Sprawdzi się także jako smaczny dip do wielu potraw. Wszystko, czego do niego potrzebujesz, to: jogurt naturalny, ogórki, oliwa z oliwek, pieprz i granulowany czosnek. Jego najważniejszy składnik zetrzyj na najgrubszych oczkach tarki. Ważne jest, aby tak przygotowane warzywo odstawić na chwilę i następnie odsączyć z niego nadmiar soku. W przeciwnym razie chłodnik będzie zbyt rzadki. Najlepiej wybrać jogurt, który charakteryzuje się gęstą konsystencją. Gdy ogórki będą już gotowe, wymieszaj je z pozostałymi składnikami. Chłodnik serwuj sauté, z grzankami lub podawaj z innymi daniami. Sprawdzi się np. jako dodatek do panierowanych i smażonych kotletów. W towarzystwie posypanych koperkiem ziemniaków w mundurkach stworzy smaczny posiłek. Przyrządzony według proponowanego przepisu jest łagodny w smaku, dobrze zatem doprawić go dużą ilością czarnego pieprzu. Koniecznie sprawdź ten nieskomplikowany przepis na chłodnik ogórkowy.