Szpinakowe naleśniki z serem feta i salsą verde przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szpinakowe naleśniki z serem feta i salsą verde

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

101 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

120 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

120 gramów

70 gramów

2 sztuki

2 sztuki

0.5 pęczka

0.5 pęczka

1 opakowanie

1 łyżka

1 sztuka

150 gramów

75 gramów

25 gramów

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 500 ml wody z kostką Knorr. W takim bulionie ugotuj soczewicę do miękkości.

Krok 2

Rozmroź szpinak, odciśnij nadmiar wody i przełóż do kielicha blendera. Zmiksuj dokładnie z mlekiem.

Krok 3

Do mieszanki mleka i szpinaku dodaj jaja, dwie łyżki oleju oraz mąkę. Wymieszaj aż powstanie klasyczne ciasto naleśnikowe. Następnie smaż naleśniki najlepiej na nieprzywierającej patelni.

Krok 4

Teraz przygotuj salsę. Oberwij listki natki pietruszki i bazylii i posiekaj je. Szalotkę pokrój w drobną kostkę. Kapary posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny.

Krok 5

Pomieszaj wszystko z oliwą i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 6

Umyj świeży szpinak. Rozkrusz ser feta. Posiekaj lekko orzechy. Usmażone naleśniki posyp soczewicą, listkami szpinaku, serem feta i orzechami. Podawaj z salsą verde.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do salsy możesz dodać dowolne zioła i np. szczyptę chili.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpinakowe naleśniki z serem feta i salsą verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpinakowe naleśniki z serem feta i salsą verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpinakowe naleśniki z serem feta i salsą verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpinakowe naleśniki z serem feta i salsą verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpinakowe naleśniki z serem feta i salsą verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpinakowe naleśniki z serem feta i salsą verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpinakowe naleśniki z serem feta i salsą verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szpinakowe naleśniki z serem feta i salsą verde - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Paella z kurczakiem - VIDEO
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szpinakowe naleśniki z serem feta i salsą verdeSzpinakowe naleśniki z serem feta i salsą verde

Potrawie kojarzonej z barami mlecznymi postanowiliśmy zafundować wyjątkowo smaczną metamorfozę. Chwilowo żegnamy standardowe receptury z twarogiem i dżemem. Wytrawne naleśniki szpinakowe z warzywami i wyrazistą fetą doskonale współgrają z zielonym sosem, tworząc mistrzowską kompozycję.

Dla kogo?

Dania mączne takie jak naleśniki ze szpinakiem i soczewicą mają to do siebie, że są niezwykle uniwersalne i trudno trafić na osobę, która za nimi nie przepada. Jednocześnie dają szerokie pole do improwizacji. W kuchni lubicie poszaleć? Droga wolna!

Na jaką okazję?

Od teraz z podniesionym czołem będziecie serwować naleśniki ze szpinakiem i serem feta podczas ważnych uroczystości. Ich kolorowy wygląd przypomni o wakacyjnych miesiącach nawet w środku zimy.

Czy wiesz, że?

Naleśniki pod różnymi postaciami są obecne w kulinariach większości krajów świata. Pierwsze europejskie receptury powstawały prawdopodobnie już w IV w.p.n.e. w starożytnej Grecji.

Dla urozmaicenia:

Zamiast świeżych liści szpinaku w przepisie na naleśniki szpinakowe można użyć jarmużu.