Risotto z brokułami, szparagami i groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z brokułami, szparagami i groszkiem

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

60 gramów

1 sztuka

200 gramów

175 gramów

100 gramów

25 gramów

4 łyżki

25 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzeszki pini spraż na suchej patelni aż będą rumiane.

Krok 2

Odetnij zdrewniałe końcówki szparag i pokrój je na mniejsze kawałki. Brokuł podziel na mniejsze różyczki. Szalotkę obierz i pokrój drobno.

Krok 3

Zagotuj 750 ml wody z kostką Knorr. W takim bulionie zblanszuj warzywa przez ok 5 minut. Odcedź (zachowując wywar) i przelej warzywa zimną wodą.

Krok 4

W rondlu podsmaż na oliwie szalotkę. Jak będzie szklista wsyp ryż i dalej smaż mieszając miękką łopatką.

Krok 5

Wlej porcje bulionu i gotuj powoli aż ryż wchłonie bulion. Następnie ponownie wlej bulion. Czynność powtarzaj aż ryż się ugotuje i wchłonie cały płyn. Risotto powinno być miękkie i kremowe.

Krok 6

Zetrzyj ser. Dodaj ser oraz warzyw do risotto, lekko wymieszaj i od razu podawaj. Udekoruj orzeszkami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Risotto możesz podawać z sałatką pomidorową.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z brokułami, szparagami i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z brokułami, szparagami i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z brokułami, szparagami i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z brokułami, szparagami i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z brokułami, szparagami i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z brokułami, szparagami i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z brokułami, szparagami i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z brokułami, szparagami i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z brokułami, szparagami i groszkiemRisotto z brokułami, szparagami i groszkiem

Zieleń to kolor natury, w wielu kulturach symbolizujący harmonię, spokój i nadzieję. Nam jednak kojarzy się przede wszystkim z zapowiedzią niezrównanej uczty. Nie mogło być inaczej, ponieważ zieleniny nie należy utożsamiać wyłącznie z mało spektakularnym dodatkiem do potraw. Dziś w kuchni w przepisie na zielone risotto będzie gwoździem programu. 

Dla kogo?

Podstawą każdego risotto jest ryż. To, co wydarzy się dalej, zależy już tylko od wyobraźni szefa kuchni. Z naszych wskazówek na przygotowanie risotto ze szparagami, groszkiem i rapini mogą skorzystać zarówno doświadczeni, jak i początkujący kucharze.

Na jaką okazję?

Potrawa z ryżu, mimo wielu składników, nie jest trudna w przygotowaniu. Zielonemu risotto należy jednak poświęcić trochę czasu, więc przed rozpoczęciem pracy upewnijcie się, że nie musicie się spieszyć.

Czy wiesz, że?

Według popularnej legendy przepis na risotto dotarł do Włoch z Chin za sprawą Marco Polo. Bardziej wiarygodna hipoteza zakłada, że danie jest wariacją na temat pilawu, znanego z kuchni arabskiej.

Dla urozmaicenia:

Zielonego koloru nigdy za wiele? Do risotto z groszkiem i szparagami dodajcie seler naciowy.