Pilaw po mongolsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pilaw po mongolsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

heart
520 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

143 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

200 gramów

100 gramów

200 gramów

300 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

50 mililitrów

1 sztuka

100 gramów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj litr wody z kostką Knorr. Następnie ugotuj w niej ryż.

Pilaw po mongolsku - Krok 1

Krok 2

Na patelni usmaż mięso jagnięce – powinno być chrupkie. Dodaj do niego cebulę, marchew, czosnek, pora i ostrą paprykę. Smaż tak długo, aż produkty prawie zupełnie się usmażą.

Pilaw po mongolsku - Krok 2

Krok 3

Dodaj pokruszone orzechy, kumin i kolendrę w proszku, szafran, przyprawy. Smaż krótką chwilę, następnie dodaj ryż i wymieszaj go dokładnie z innymi składnikami.

Pilaw po mongolsku - Krok 3

Krok 4

Tuż przed podaniem ryż dopraw do smaku natką kolendry.

Pilaw po mongolsku - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pilaw po mongolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pilaw po mongolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pilaw po mongolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pilaw po mongolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pilaw po mongolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pilaw po mongolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pilaw po mongolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pilaw po mongolsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pilaw po mongolskuPilaw po mongolsku

Zagotuj litr wody z kostką Knorr. Następnie ugotuj w niej ryż.