
Składniki
1 puszka
200 gramów
1 puszka
3 sztuki
1 puszka
200 gramów
2 sztuki
3 cm
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
1 opakowanie
1 łyżka
1 pęczek
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zetrzyj obrany imbir oraz posiekaj natkę kolendry, czosnek i chili. Marchew i ziemniaki obierz i pokrój w półplastry. Fasolkę oczyść z końcówek i przekrój na trzy części.

Krok 2
W garnku w 250 ml wody obgotuj marchew, ziemniaki i fasolkę. Składniki mogą być na wpół twarde.

Krok 3
3. W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż chili, czosnek, cebulę, imbir i orzeszki. Gdy zaczną zmieniać kolor, dodaj do nich kmin rzymski oraz przyprawę Garam Masala Knorr. Całość smaż chwilę, po czym dodaj napój kokosowy i pomidory z puszki. Gotuj pod przykryciem ok. 3–4 minuty. Potem dokładnie rozdrobnij sos w kielichu miksera.

Krok 4
Do przygotowanego sosu dodaj obgotowane warzywa z puszki (ciecierzycę i soczewicę) i gotuj jeszcze 10 minut, aż warzywa zupełnie zmiękną. Warzywny gulasz podawaj oprószony natką kolendry.


Dobra rada:
Do potrawy można dodać mięso, np. pierś kurczaka lub pokrojoną w kostkę wołowinę. Należy je podsmażyć, a następnie wrzucić na patelnię wraz z przyprawami, podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Duszona soczewica z warzywami
Chcesz wprowadzić element urozmaicenia do swojego jadłospisu? Z pomocą przychodzi kuchnia indyjska! Duszona soczewica z warzywami zaspokoi „głód odmiany”, a także zapewni odpowiednią dawkę energii na cały dzień.
Dla kogo?
Dla wegetarian, a także dla tych, którzy szukają ciekawego urozmaicenia w swojej codziennej diecie.
Na jakie okazje?
Na lekką kolację, obiad lub lunch w przerwie w pracy. Porcja z przepisu starczy na kilka dni lub dla dużej grupy osób, dlatego danie nada się również na spotkanie towarzyskie.
Czy wiesz, że?
Soczewica to jeden z najczęstszych zamienników mięsa. Szacuje się, że na świecie rośnie około 8 milionów akrów upraw tego warzywa.
Dla urozmaicenia:
Jeśli szukasz mięsnej wersji dania, to do duszonej soczewicy możesz dodać np. pierś kurczaka lub pokrojoną w kostkę wołowinę. Należy je podsmażyć, a następnie wrzucić na patelnię wraz z przyprawami.