Penne z cukinią i wędzonym boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Penne z cukinią i wędzonym boczkiem

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

30 dekagramów

15 dekagramów

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Krok 2

Boczek pokroić w drobna kosteczkę. Rozgrzać patelnię z olejem. Na rozgrzany olej wrzucić boczek pokrojony w kostkę i obsmażać aż zacznie się rumienić.

Krok 3

Cukinię obrać, odciąć końce i pokroić w niedużą kostkę. Cukinie pokrojoną w kostkę dodać do boczku na patelnie i obsmażać 5 minut. Przyprawić dość sporo.

Krok 4

Gorący, odcedzony makaron wrzucić na patelnię z boczkiem cukinią. Dodać natkę pietruszki. Wszystko wymieszać i podawać.

 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Penne z cukinią i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Penne z cukinią i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Penne z cukinią i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Penne z cukinią i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Penne z cukinią i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Penne z cukinią i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Penne z cukinią i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Penne z cukinią i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej