
Składniki
0.5 kilograma
150 gramów
1 opakowanie
100 gramów
150 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana, cukinię i czosnek pokrój w plastry i usmaż na patelni grillowej.
Krok 2
Następnie wystudzone warzywa, paprykę i salami pokrój w paski. Mozarellę pokrój w kostkę.
Krok 3
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju tak, aby był al dente, czyli lekko twardy.
Krok 4
Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj mozzarellę, oliwki w całości, makaron oraz sos włoski Knorr przygotowany według opakowania przepisu na opakowaniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Włoska sałatka makaronowa
Jeśli szukasz sposobu na smaczną sałatkę makaronową, to jesteś w dobrym miejscu. Do przyrządzenia tej z poniższego przepisu będziesz potrzebować ugotowanego al dente makaronu penne, czyli rurek. Jeśli chcesz, aby przygotowywana potrawa prezentowała się wyjątkowo efektownie, wykorzystaj takie, do których produkcji użyto naturalnych barwników. Warzywa: bakłażana, cukinię i czosnek pokrój w plastry i usmaż na patelni grillowej. Kiedy już wystygną, wraz z różnokolorowymi paprykami i salami, podziel je na paski. Wszystkie wymienione wcześniej składniki – z kostkami mozzarelli i sosem włoskim – wymieszaj w dużej misce. Tę podstawową wersję sałatki makaronowej możesz w prosty sposób urozmaicić. Użyj w tym celu czarnych oliwek odsączonych z zalewy. Sprawdzi się także świeży szpinak lub rukola. Całość warto posypać drobno posiekanymi ziołami, np. bazylią lub oregano. Sałatka będzie smaczniejsza, jeśli przed podaniem dobrze ją schłodzisz. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią o tym przepisie.