
Składniki
4 sztuki
50 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
8 ziaren
0.5 łyżeczki
1 łyżka
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozkrusz goździki i cynamon, a następnie wymieszaj z przyprawą do mięs i łyżeczką cukru.

Krok 2
Powstałą marynatę nałóż na każdą z piersi kaczki od strony mięsa. Piersi złóż układając je jedna na drugiej skórą do góry. Mięso ponacinaj nożem w kratkę, ściśle zafoliuj i wstaw do lodówki – najlepiej na 6 godzin.

Krok 3
Po tym czasie smaż mięso od strony skóry na bardzo wolnym ogniu ok. 10 minut, aż tłuszcz zupełnie się wytopi. Następnie odwróć kaczkę i smaż jeszcze ok. 5 minut od strony mięsa. Usmażoną kaczkę przełóż na talerz.

Krok 4
Przygotuj sos. Na patelni pozostaw 1 – 2 łyżki tłuszczu z pokruszonymi przyprawami (cynamonem i goździkami), resztę tłuszczu usuń. Na gorącym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę szalotkę, dodaj pokrojone w cienkie paseczki śliwki, a następnie dodaj szklankę wody i Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Sos gotuj 2- 3 minut aż zgęstnieje. Kaczkę podawaj pokrojoną w plastry, na czerwonej kapuście z sosem śliwkowym i kluskami śląskimi.


Dobra rada:
Kaczkę podawaj z ugotowaną kapustą oraz kluskami śląskimi.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kaczka z sosem śliwkowym
Pierś z kaczki w sosie śliwkowym brzmi naprawdę dobrze i przywodzi na myśl potrawy serwowane w renomowanych restauracjach. Przyjrzyj się naszemu przepisowi i przestudiuj wszystkie etapy przygotowania tego wyśmienitego dania. Szybko przekonasz się, że nie jest skomplikowane, a niezrównane rezultaty smakowe będziesz w stanie osiągnąć we własnej kuchni. Tytuł domowego mistrza gotowania jest na wyciągnięcie widelca! Kaczka w sosie śliwkowym – tego nie może zabraknąć podczas uroczystego posiłku.
Dla kogo?
Po recepturę na kaczkę z sosem śliwkowym powinny sięgnąć osoby, które lubią rozpieszczać swoje podniebienie. Szlachetne mięso i wykwintny sos śliwkowy do kaczki to danie, które pamięta się jeszcze długo po degustacji. Uwierz w swoje możliwości i pozwól sobie na porcję doskonałego mięsa na talerzu. Dzięki tego typu przepisom poczujesz się w kuchni wyjątkowo.
Na jaką okazję?
W przepisie znajdziesz instrukcje krok po kroku związane z tym, jak zrobić prosty sos śliwkowy do kaczki oraz jak postępować z mięsem. Jeśli będziesz trzymać się naszych wskazówek – sukces gwarantowany! Kaczkę w sosie śliwkowym możesz bez żadnych wątpliwości zaproponować gościom podczas świątecznego obiadu albo uroczystej kolacji.
Czy wiesz, że?
W przygotowaniu sosu śliwkowego do kaczki ważne są detale. Nie bez powodu rekomendujemy szalotkę. Jej smak i aromat są łagodniejsze w porównaniu z popularną żółtą cebulą. To ważne, ponieważ szalotka nie zdominuje reszty składników. W kaczce z sosem śliwkowym chodzi o idealnie zrównoważenie wszystkich składników. Dzięki naszej recepturze pójdzie jak z płatka.
Dla urozmaicenia:
Kaczkę w sosie śliwkowym podawaj z kluskami śląskimi lub kopytkami. Mączne dodatki świetnie do niej pasują. Jeśli masz ochotę, możesz zastąpić je cudownie kremowym i aksamitnym purée ziemniaczanym. Dodatki do piersi z kaczki w sosie śliwkowym powinny podkreślać wykwintny charakter posiłku.