Kaczka w sosie śliwkowym – pierś pieczona: przepis | Przepisy.pl pixel

Kaczka z sosem śliwkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

140

heart
1184 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2133 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2894 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

8 ziaren

0.5 łyżeczki

1 łyżka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozkrusz goździki i cynamon, a następnie wymieszaj z przyprawą do mięs i łyżeczką cukru.

Kaczka z sosem śliwkowym - Krok 1

Krok 2

Powstałą marynatę nałóż na każdą z piersi kaczki od strony mięsa. Piersi złóż układając je jedna na drugiej skórą do góry. Mięso ponacinaj nożem w kratkę, ściśle zafoliuj i wstaw do lodówki – najlepiej na 6 godzin.

Kaczka z sosem śliwkowym - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie smaż mięso od strony skóry na bardzo wolnym ogniu ok. 10 minut, aż tłuszcz zupełnie się wytopi. Następnie odwróć kaczkę i smaż jeszcze ok. 5 minut od strony mięsa. Usmażoną kaczkę przełóż na talerz.

Kaczka z sosem śliwkowym - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos. Na patelni pozostaw 1 – 2 łyżki tłuszczu z pokruszonymi przyprawami (cynamonem i goździkami), resztę tłuszczu usuń. Na gorącym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę szalotkę, dodaj pokrojone w cienkie paseczki śliwki, a następnie dodaj szklankę wody i Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Sos gotuj 2- 3 minut aż zgęstnieje. Kaczkę podawaj pokrojoną w plastry, na czerwonej kapuście z sosem śliwkowym i kluskami śląskimi.

Kaczka z sosem śliwkowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Kaczkę podawaj z ugotowaną kapustą oraz kluskami śląskimi.

89

Opinie o przepisie

  • Justyna Justyna

    Justyna Justyna , 14.10.2020

    pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Myślicka

    Elżbieta Myślicka , 08.10.2017

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rndbd Djdbnf

    Rndbd Djdbnf , 13.02.2017

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 21.06.2016

    Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ursula Glogowiec

    Ursula Glogowiec , 19.04.2016

    Ohm....palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Szymiczek

    Kazimierz Szymiczek , 16.12.2015

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Sorys

    Halina Sorys , 22.11.2015

    Ma Pani rację, niedopatrzenie autora. A przecież to takie jasne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Nicz-wypchlak

    Jolanta Nicz-wypchlak , 16.11.2015

    MNIAM , MNIAM :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Szeluga

    Jacek Szeluga , 15.11.2015

    idioto! nie obrażaj milionów Polaków!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Stacherski

    Jerzy Stacherski , 15.11.2015

    Najlepsza z gwozdzikami wbitymi w dupe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Włodzimierz Mularczyk

    Włodzimierz Mularczyk , 15.11.2015

    Pięknie wygląda... Smakuje pewnie jak wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Waligóra

    Teresa Waligóra , 15.11.2015

    Zawsze robiłam z jabłkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marco Tomala

    Marco Tomala , 15.11.2015

    Uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Umiński

    Andrzej Umiński , 15.11.2015

    jakos ostatnio nie mam ochoty na kaczkę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Borkowska

    Halina Borkowska , 15.11.2015

    pycha...mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Latajka

    Mirosława Latajka , 15.11.2015

    Na cholerę ta chemia z knora ? cała reszta ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Gorzynska

    Beata Gorzynska , 15.11.2015

    smaczne a pamieta mie pani z pracy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Sek

    Janusz Sek , 15.11.2015

    Justyna kiedy zaprosisz mnie na kaczke

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimiera Świsłowska

    Kazimiera Świsłowska , 15.11.2015

    Kaczka ze śliwkami_ ja dziś jadłam ,śliwki bez kaczki ..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Zygmunt

    Iwona Zygmunt , 15.11.2015

    A moja zawsze sucha jak wiór.myslicie ze jest roznica w przyrządzeniu kaczki domowego chowu a takiej z fermy na paszach?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Czarnecka

    Barbara Czarnecka , 15.11.2015

    Coś dla mnie lubię miesa na słodko pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Kucharski

    Krzysztof Kucharski , 15.11.2015

    Po co ta. Esencja knorr ... Świętokractwo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marika Srodek

    Marika Srodek , 15.11.2015

    Wołowina a ha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Dudziak

    Roman Dudziak , 15.11.2015

    Najlepsza kaczka po Smoleńsku i z lodówki Lech.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Socha

    Roman Socha , 15.11.2015

    może byyyć , przygotuj i udostępnij

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nina Kwiek

    Nina Kwiek , 15.11.2015

    O takie cudo bym zjadla

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Bąk

    Mirosław Bąk , 15.11.2015

    Na rożen z nią . Będzie nadziana i przypieczona jak Azja Tuchaibejowicz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Świderska

    Anna Świderska , 15.11.2015

    Kaczka jest obrzydliwa ! Nie wiem jak można to jeść

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wacław Kubacki

    Wacław Kubacki , 15.11.2015

    Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Getler

    Bożena Getler , 15.11.2015

    Uwielbiam kaczuszkę , pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kaczka po chińsku
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaczka z sosem śliwkowymKaczka z sosem śliwkowym

Pierś z kaczki w sosie śliwkowym brzmi naprawdę dobrze i przywodzi na myśl potrawy serwowane w renomowanych restauracjach. Przyjrzyj się naszemu przepisowi i przestudiuj wszystkie etapy przygotowania tego wyśmienitego dania. Szybko przekonasz się, że nie jest skomplikowane, a niezrównane rezultaty smakowe będziesz w stanie osiągnąć we własnej kuchni. Tytuł domowego mistrza gotowania jest na wyciągnięcie widelca! Kaczka w sosie śliwkowym – tego nie może zabraknąć podczas uroczystego posiłku.

Dla kogo?

Po recepturę na kaczkę z sosem śliwkowym powinny sięgnąć osoby, które lubią rozpieszczać swoje podniebienie. Szlachetne mięso i wykwintny sos śliwkowy do kaczki to danie, które pamięta się jeszcze długo po degustacji. Uwierz w swoje możliwości i pozwól sobie na porcję doskonałego mięsa na talerzu. Dzięki tego typu przepisom poczujesz się w kuchni wyjątkowo.

Na jaką okazję?

W przepisie znajdziesz instrukcje krok po kroku związane z tym, jak zrobić prosty sos śliwkowy do kaczki oraz jak postępować z mięsem. Jeśli będziesz trzymać się naszych wskazówek – sukces gwarantowany! Kaczkę w sosie śliwkowym możesz bez żadnych wątpliwości zaproponować gościom podczas świątecznego obiadu albo uroczystej kolacji.

Czy wiesz, że?

W przygotowaniu sosu śliwkowego do kaczki ważne są detale. Nie bez powodu rekomendujemy szalotkę. Jej smak i aromat są łagodniejsze w porównaniu z popularną żółtą cebulą. To ważne, ponieważ szalotka nie zdominuje reszty składników. W kaczce z sosem śliwkowym chodzi o idealnie zrównoważenie wszystkich składników. Dzięki naszej recepturze pójdzie jak z płatka.

Dla urozmaicenia:

Kaczkę w sosie śliwkowym podawaj z kluskami śląskimi lub kopytkami. Mączne dodatki świetnie do niej pasują. Jeśli masz ochotę, możesz zastąpić je cudownie kremowym i aksamitnym purée ziemniaczanym. Dodatki do piersi z kaczki w sosie śliwkowym powinny podkreślać wykwintny charakter posiłku.