Kaczka po chińsku - przepis na pierś z kaczki | Przepisy.pl pixel

Kaczka po chińsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
427 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

496 osób wydrukowało

Pobierz pdf

587 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

3 sztuki

1 sztuka

500 mililitrów

40 mililitrów

1 sztuka

0.5 pęczka

100 gramów

50 gramów

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kaczki pokrój razem ze skórą w paski. Zamarynuj w przyprawie Knorr i odstaw na co najmniej 20 minut.

Kaczka po chińsku - Krok 1

Krok 2

Papryki i cebulę pokrój w paski.

Kaczka po chińsku - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej w rondlu olej. Mięso obtaczaj w mieszaninie mąk i smaż na głębokim oleju, aż będzie rumiane. Odłóż na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Kaczka po chińsku - Krok 3

Krok 4

Na osobnej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu obsmaż warzywa i dodaj kaczkę.

Kaczka po chińsku - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj z 300 mililitrami wody i wlej na patelnię. Całość gotuj, aż sos zgęstnieje.

Kaczka po chińsku - Krok 5

Krok 6

Potrawę dopraw sosem sojowym i świeżo startym imbirem. Podawaj posypaną posiekaną kolendrą samodzielnie lub, na przykład, z ryżem.

Kaczka po chińsku - Krok 6
31

Opinie o przepisie

  • Rafal Szram

    Rafal Szram , 21.03.2018

    ten przepis to jakis zart

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aguś Ka Gromniak

    Aguś Ka Gromniak , 18.12.2011

    poroszę z dostawą do domu :))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Grzegorz Walczak

    Magdalena Grzegorz Walczak , 12.12.2011

    ciekawe jak smakuje??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Wisławska

    Bożena Wisławska , 11.12.2011

    przepyszna na pewno.******

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Drozd

    Mirosława Drozd , 09.12.2011

    c.d. gdy rozdrobnione mięsko wrzucamy z powrotem do gotującej się mieszanki jarzyn i razem mieszamy. Dodajemy 1 łyżkę octu. Ja dodaję jeszcze 1 łyżkę przecieru pomidorowego wtedy zupa jest bardziej kwaskowata i pomarańczowa. Koniecznie zagęścić, musi mieć konsystencję zupy chińskiej jak kisiel. Oczywiście zimna woda z łyżką stołową mąki ziemniaczanej. Doprawiamy do smaku pieprzem mielonym. I palce lizać :)) Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Drozd

    Mirosława Drozd , 09.12.2011

    oj, uciekło ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Anna Sokółka

    Katarzyna Anna Sokółka , 09.12.2011

    wietnamskie danie nie może być chińskie:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Gie

    Karolina Gie , 09.12.2011

    Najlepsze chińskie danie jak dla mnie to kurczak po wietnamsku :D przepyszne :))) !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Lubowicki

    Marta Lubowicki , 07.12.2011

    Moge wyslac orginalne przyprawy do kaczki po chinsku w zamian za przyprawe Delecty do ryb ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Lubowicki

    Marta Lubowicki , 07.12.2011

    Uwielbiam ta potrawe !Jednak od mojego chinczyka jest nie do podrobienia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Janik

    Magdalena Janik , 07.12.2011

    no i doszłyśmy do sedna...... kaczka po chińsku jest mniamuśna ( jak mawiały dzieci mojego brata)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Kwiatkowska

    Malgorzata Kwiatkowska , 07.12.2011

    kaczka dobra jest..tylko ta po smoleńsku-fuj..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Janik

    Magdalena Janik , 07.12.2011

    ajtam, ajtam..... od razu fuj, dobrze zrobiona kaczka nie jest zła :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Grzęda

    Mariola Grzęda , 07.12.2011

    Uwielbiam kuchnie chińska. W sobotę zwiedzałam nową restaurację na olbrzymich porcjach których nie sposób zjeść. Wołowina w pięciu smakach, kaczka po pekińsku na gorącej patelni. Zdecydowanie wygrała kaczka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Glab

    Magdalena Glab , 07.12.2011

    ja uwielbiam makaron chiński z kurczakiem i warzywami.. makaron zaparzam, warzywa kroję w paseczki (marchew, por, cukinia, cebula -żadnych papryk ani podobnych), podsmażam lekko żeby chrupały jeszcze, dorzucam świeże kiełki soi, makaron i przyprawiam sosem sojowym, magi, chili, kolorowym pieprzem.. w międzyczasie mój facet zajmuje się przygotowaniem kurczaka w chrupiącym cieście -smaży całe filety, a po usmażeniu tnie na paski.. dopełniamy to sosem słodko-ostrym.. pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Kulwicki

    Tomek Kulwicki , 07.12.2011

    Ja nigdy nie jadłem chińskiej kuchni :[

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Kocinski

    Tomasz Kocinski , 07.12.2011

    W sobotę kaczka po chińsku :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Molek

    Agnieszka Molek , 07.12.2011

    chińszczyzna ,pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Stawowa

    Ania Stawowa , 07.12.2011

    tak , ale w moim mieście nie ma dobrej knajpy choć ja lubię takie jedzonko , jak bywałam pod warszawą to często jadaliśmy u chińczyków :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 07.12.2011

    Zamawiacie czasami jedzenie "od Chińczyka"? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Cuch-Vissers

    Janina Cuch-Vissers , 07.12.2011

    ja marynuje piers z kurczaka w jogurcie a nastepnie smaze w woku z warzywami na koncu dolewam puszke mleka kokosowego. z ryzem smakuje wysmienicie a moje wnuczki sie zajadaja.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Stawowa

    Ania Stawowa , 07.12.2011

    kaczki takiej nie jadłam ,ale często robię taki mix warzywny z ryżem ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Haremza

    Dorota Haremza , 07.12.2011

    ja od kilku lat jem ciągle to samo w Chińskiej restauracji -wołowinę w sosie curry z warzywami , no cudo smak .Sos niebo w gębie :)) w domu raczej robię kurczaka w paseczki na patelnie i fix do potraw chinskich ale to nie tak smakuje jak w Chińskiej restauracji :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 07.12.2011

    Ale można trochę kulinarnie pofantazjować! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Rozalia Sladek

    Angelika Rozalia Sladek , 07.12.2011

    Zgadzam się z Małgosią oni ogólnie dodają takie przyprawy do których my nie mamy dostępu ale powiem wam tak im wychodzą lepiej Polskie potrawy niż niektórym nam wiem bo znam jednego osobiście :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • fitness-food.pl

    fitness-food.pl , 07.12.2011

    Wołowina z cebulką i kiełkami fasoli mung + kilka innych składników, podane oczywiście z ryżem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Gerula

    Karolina Gerula , 07.12.2011

    moja to właśnie kaczka po chińsku ... Kocham to :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Sobejko

    Elżbieta Sobejko , 07.12.2011

    ta kaczka musi być pyszna:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małga Braksator

    Małga Braksator , 07.12.2011

    a ja uważam, że nigdy nie zrobię sama tak dobrej chińszczyzny, jaką podają w prawdziwie chińskim szczecińskim "złotym mieście", dlatego nawet nie próbuję nic z tych rzeczy ugotować i zajadam się tamtejszymi przysmakami. pozdrawiam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Molek

    Agnieszka Molek , 07.12.2011

    kaczka po chińsku? ciekawe jak smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka po chińsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaczka po chińskuKaczka po chińsku

Mięso typowe dla polskiej kuchni staropolskiej w wydaniu chińskim? Bardzo proszę. Kaczka po chińsku to połączenie lubianego przez Polaków mięsa z kaczki z orientalnymi smakami kulinariów azjatyckich. Będziesz zdziwiony jak pyszne i wbrew pozorom proste jest to danie. Sprawdź przepis na kaczkę po chińsku z ryżem i ciesz się potrawą, która smakuje jak z renomowanej restauracji!

Dla kogo?

Nie musisz kupować kaczki w całości. Pierś z kaczki po chińsku z warzywami to dużo lepsze rozwiązanie dla kucharzy, którzy nie mieli okazji przygotowywać tego rodzaju mięsa. W takiej postaci będziesz ją marynować, a następnie dusić w słodko-kwaśnym sosie. Dodaj do niego chrupkie warzywa, świeżo starty imbir oraz odrobinę sosu sojowego i… kaczka po chińsku gotowa.

Na jaką okazję?

Danie przygotuj, gdy masz ochotę na odmianę i odejście od popularnych w polskich kuchniach mięs z kurczaka czy indyka. Kaczka po chińsku to przepis, który uraduje twoje kubki smakowe, a podczas świątecznego obiadu zaimponuje wszystkim gościom.

Czy wiesz, że?

Kaczkę można już bez problemu nabyć w każdym dobrym supermarkecie, jest dostępna świeża lub w wersji mrożonej, w całości lub w częściach. Chcąc przyrządzić przepis na chrupiącą kaczkę po chińsku z ryżem, zaopatrz się w piersi kaczki ze skórą.

Dla urozmaicenia:

Świeżo siekana kolendra jeszcze bardziej podkreśli orientalny charakter piersi z kaczki po chińsku. Tak przyrządzone mięso świetnie czuje się w towarzystwie ugotowanego na sypko ryżu lub zapiekanych ziemniaków oraz prostej surówki z kapusty lub kiełków. Spróbuj, a kaczka po azjatycku szybko stanie się twoim numerem jeden!