
Składniki
320 gramów
4 łyżki
4 łyżki
4 sztuki
6 łyżek
4 łyżki
2.5 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Ugotuj kaszę gryczaną.

Krok 2
Oczyszczoną polędwiczkę, pokrój w kostkę i przesmaż na łyżce oleju.

Krok 3
Polędwicę zalej fixem Knorr wymieszanym z woda w proporcjach sugerowanych na opakowaniu. Mięso duś w sosie do miękkości około 20 minut.

Krok 4
Ugotuj buraka. Drobno go pokrój, dodaj olej rzepakowy (½ łyżki), posyp płatkami migdałów i kiełkami. Całość dokładnie wymieszaj. Podawaj z kaszą gryczaną i sokiem grejpfrutowym.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, cynku, miedzi, manganu, jodu, witamin: E, B1, B2, B3, B12, C, B6, kwasu foliowego i żelaza.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Polędwiczka wieprzowa duszona
Duszona polędwiczka wieprzowa, ziemniaki oraz gotowany burak z migdałami - brzmi jak pozycja menu z wykwintnej restauracji? W rzeczywistości danie jest bardzo proste w przygotowaniu – a jakie pyszne!
Dla kogo? Danie idealne na co dzień i od święta. Dla tych, którzy lubią zaskakiwać gości… i siebie, bo potrawa będzie się prezentować niezwykle efektownie, a jednocześnie nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych.
Na zdrowie! Posiłek stanowi skarbnicę wielu wartościowych składników odżywczych. Danie to doskonałe źródło fosforu (310, 1 mg ,czyli 44% RWS), który dba o nasze zdrowe zęby, a także wspomaga właściwe funkcjonowanie kości. W tak zbilansowanym obiedzie odnajdziemy również dużo witaminy E (8,2 mg, czyli 44% RWS). Witamina E stanowi naturalny przeciwutleniacz, chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkadzaniem komórek. Polędwiczki wieprzowe dostarczają żelaza składnika niezbędnego do produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
Czy wiesz, że? Swój czerwony kolor burak zawdzięcza zawartości betaniny. Substancja ta jest także naturalnym i bardzo popularnym barwnikiem wykorzystywanym do celów spożywczych.