
Składniki
500 gramów
2 opakowania
1 pęczek
6 łyżek
6 łyżek
2 szczypty
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki opłucz. Jeśli są w skorupkach, oderwij je do połowy i oczyść.
Krok 2
W misce połącz zawartość torebek Knorr z wodą, oliwą, chili, posiekanym czosnkiem oraz Ketchupem Hellmann's Pikantnym i pokrojoną kolendrą. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Na rozgrzanej patelni obsmaż krewetki przez 3-4 minuty, przewracając je co jakiś czas. Po tym czasie dodaj do nich przygotowany sos i wymieszaj.
Krok 4
Krewetki zdejmij z patelni i natychmiast podawaj z ryżem i chrupiącymi warzywami lub z ziołową bagietką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krewetki na ostro
Krewetki na ostro to eleganckie i uniwersalne danie, które doskonale sprawdzi się zarówno na szybki obiad w ciągu tygodnia, jak i uroczystą kolację. Przygotowanie potrawy zacznij od podsmażenia krewetek z obu stron. Następnie dołącz do nich wykonany uprzednio sos i dokładnie wymieszaj. To właśnie jego dodatek nada potrawie niepowtarzalnego smaku – wystarczy, że w misce połączysz paprykowo-ziołowy sos sałatkowy z oliwą, chili, posiekanym czosnkiem oraz pikantnym ketchupem i kolendrą. Całość możesz dodatkowo doprawić startym imbirem lub pieprzem. Gotowe danie podawaj jeszcze gorące, udekorowane posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Pikantne krewetki wspaniale komponują się z różnymi dodatkami, takimi jak: chiński makaron, ryż, chrupiące warzywa, a nawet ziołowa bagietka. Pamiętaj, że w ten sam sposób możesz przygotować też np. pierś z kurczaka (wystarczy pokroić ją w kostkę i podsmażyć). Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj nasz przepis na pikantne krewetki. Do dzieła!