
Składniki
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szklanka
3 sztuki
30 dekagramów
2 łyżki
1 pęczek
25 dekagramów
null
10 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę posiekaj z masłem i solą. Dodaj 4 łyżki zimnej wody, zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i wstaw na 10 minut do lodówki.
Krok 2
Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Szczypiorek posiekaj.
Krok 3
Jajka ubij ze śmietaną, dodaj ser, posiekany szczypiorek, przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Krok 4
Ciasto rozwałkuj, włóż do formy, nałóż farsz. Na wierzchu ułóż plasterki boczku. Piecz przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej