Hiszpański kurczak ziołowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Hiszpański kurczak ziołowy

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

2 szczypty

2 szczypty

1 szczypta

3 łyżki

2 szklanki

3 szczypty

3 szczypty

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej aby aromaty się połączyły. Rozgnieciony czosnek łączymy z oliwą, Delikatem, przyprawą do kurczaka, majerankiem, ziołami prowansalskimi, lubczykiem, papryczką, solą i pieprzem. Marynatą nacieramy mięso i odstawiamy w szczelnie zamkniętej misce na noc w lodówce.

Krok 2

Na drugi dzień mięso obsmażamy w garnku z grubym dnem do czasu aż będzie lekko przyrumienione a następnie dodajemy pokrojone w piórka cebulę i paprykę. Dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem około 45-55 minut (w zależności od kurczaka).

Krok 3

Woda powinna odparować do chwili aż mięso będzie miękkie, ale jeśli odparuje wcześniej, należy jej dolać, aby mięso nie przywarło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hiszpański kurczak ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hiszpański kurczak ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hiszpański kurczak ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hiszpański kurczak ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hiszpański kurczak ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hiszpański kurczak ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hiszpański kurczak ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hiszpański kurczak ziołowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej