Beszamel przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Beszamel

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
496 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

79 osób wydrukowało

Pobierz pdf

103 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

2 szklanki

1.5 dekagrama

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz, drobno pokrój i podsmaż na maśle, żeby się zeszkliła. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Beszamel - Krok 1

Krok 2

Dodaj mąkę, mleko i Bulionetkę drobiową Knorr, gotuj w dużym rondlu na słabym ogniu około 20 minut.

Beszamel - Krok 2

Krok 3

Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Beszamel - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Beszamel - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos pieczarkowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BeszamelBeszamel

Jest nieodłącznym składnikiem zapiekanek makaronowych i warzywnych, pasuje do mięs i gotowanych jarzyn, bez niego kuchnia francuska nie byłaby taka sama. Beszamel to król sosów, który podobno wymyślono na dworze Ludwika XVI. Wykonuje się go dość szybko. Najważniejsze, by przy robieniu sosu beszamelowego zwrócić uwagę na proporcje i odpowiednio go doprawić. Proponowany przepis pozwala przygotować delikatny, lekko pikantny sos o kremowej konsystencji z dodatkiem podsmażanej cebulki. Aby nie przypalić beszamelu, należy go robić na małym ogniu, intensywnie mieszając przy dodawaniu każdego kolejnego składnika. Sekretem udanego sosu jest cierpliwość i dokładność. Najlepiej do mieszania użyć drewnianej łyżki lub plastikowej trzepaczki, wtedy można uniknąć niechcianych grudek. Dobrze przyrządzony sos ma jedwabistą konsystencję, jasny kremowy kolor i delikatny smak. Przy jego użyciu możesz tworzyć przeróżne dania. Poznaj więc tajniki przygotowywania smacznego sosu beszamelowego. Wykonaj go według naszego przepisu!